Pentru prima dată în 70 de ani de domnie, Regina Elisabeta nu va fi la Palatul Buckingham pentru a numi noul premier britanic

Data publicării:
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a apărut joi la balconul oficial al Palatului Buckingham din Londra, în prima zi a festivităţilor care marchează Jubileul de Platină.
Regina Elisabeta a II-a. Foto: Profimedia Images

Regina Elisabeta a II-a îl va primi pe următorul prim-ministru al Marii Britanii la Castelul Balmoral din Scoția și nu la Palatul Buckingham, așa cum era tradiția, gestul reprezentând o premieră istorică în cei 70 de ani de domnie, notează CNN.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat că Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, nu va face călătoria dus-întors din Scoția la Londra. În schimb, premierul britanic Boris Johnson, care urmează să părăsească funcția, va călători în Scoția pe 6 septembrie pentru a se întâlni cu Regina.

Boris Johnson nu a mai avut de ales și a trebuit să demisioneze din funcția de lider al Partidului Conservator la începutul lunii iulie, după luni de scandaluri care au zguduit guvernul său și au dus la zeci de demisii ale membrilor din cabinet.

Citește și: Boris Johnson și-a cerut scuze reginei Elisabeta pentru organizarea unor petreceri cu o seară înainte de funeraliile prințului Philip

Anunțul său a declanșat un concurs pentru conducerea partidului, care a redus un larg câmp de concurenți la doi: ministrul de externe Liz Truss și fostul ministru de finanţe Rishi Sunak.

Cei doi și-au petrecut vara încercând să câștige cât mai mulți susținători dintr-un total de 160.000 de membri de rang înalt ai partidului conservator britanic. 

Rezultatul acestui vot va fi anunțat luni, pe 5 septembrie. 

În calitate de lider al celui mai mare partid din Parlament, câștigătorul va fi invitat de regina  Elisabeta a II-a să formeze următorul guvern al Marii Britanii și să devină cel de-al 15-lea prim-ministru în domnia sa.

Numirea unui nou prim-ministru este una dintre principalele responsabilități ceremoniale ale Reginei în calitate de șef de stat.

În luna mai, Prinţul Charles al Marii Britanii a deschis oficial, pentru prima dată, noua sesiune a parlamentului de la Londra, ocazie cu care a susținut primul său discurs al tronului. A fost un moment de cotitură în istoria monarhiei din această ţară, regina Elisabeta a II-a lipsind, pentru prima oară, din 1963, din cauza problemelor de mobilitate cu care se confruntă.

Ceremonia de săptămâna viitoare va fi prima când un prim-ministru și-a prezentat oficial demisia sau a fost numit în afara Palatului Buckingham în timpul celor șapte decenii pe care Regina le-a petrecut la tron.

Mai multe evenimente din ultimele 12 luni au fost modificate pentru „confortul” Reginei, unul dintre cele mai recente exemple fiind sosirea ei la Castelul Balmoral la începutul acestei luni. Momentul este marcat în mod tradițional de o gardă de onoare la porțile moșiei, dar anul acesta totul a avut loc în mod privat.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani. Anul acesta sunt marcați 70 de ani de la proclamarea sa ca regină

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri