Poliția din San Francisco vrea să folosească roboți capabili să ucidă în timpul intervențiilor

Data actualizării: Data publicării:
Departamentul de Poliție din San Francisco cere să i se permită să folosească roboți capabili să ucidă în timpul intervențiilor
Departamentul de Poliție din San Francisco cere să i se permită să folosească roboți capabili să ucidă în timpul intervențiilor. Foto: Profimedia Images

Departamentul de Poliție din San Francisco cere să i se permită să folosească roboți capabili să ucidă în timpul intervențiilor, „când riscul pierderii de vieți omenești în rândul publicului sau al polițiștilor este iminent și depășește orice altă opțiune disponibilă”, scrie The Guardian.

Departamentul are în dotare 17 astfel de roboți, însă 12 nu sunt operaționali. Dispozitivele telecomandate sunt utilizate în general pentru inspectarea unor zone și eliminarea bombelor, a declarat un purtător de cuvânt al poliției.

Poliția din San Francisco vreo să folosească acești roboți pentru „antrenamente și simulări, rețineri, incidente critice, circumstanțe agravante, executarea unui mandat de urmărire sau în timpul evaluărilor de dispozitive suspecte”, potrivit propunerii.

Modelul de roboți Remotec cu care este dotată poliția din San Francisco are un sistem de arme opțional, conform Verge, iar modelul F5A poate încărca echipamente folosite în detonarea bombelor. Un alt model folosit de armata americană poate fi modificat pentru a adăuga mitraliere și lansatoare de grenade.

Propunerea Departamentului de Poliție din San Francisco ar permite roboților să ucidă oameni „când riscul pierderii de vieți omenești în rândul publicului sau al polițiștilor este iminent și depășește orice altă opțiune disponibilă”

Echiparea roboților cu abilitatea de a ucide ar ajuta ofițerii cu „sprijin la sol și conștientizarea situației”.

Potrivit Verge, versiunea originală a proiectului nu a menționat „forța letală” până când un membru al consiliului de supraveghere al orașului a adăugat că „roboții nu pot fi folosiți ca un instrument de utilizare a forței împotriva niciunei persoane”.

Departamentul a eliminat fraza și a reformulat-o în declarația care justifică „forța letală” în fața pericolului iminent și a lipsei altor opțiuni.

O decizie finală pe propunerea Departamentului de Poliție din San Francisco este așteptată săptămâna viitoare.

Un purtător de cuvânt al departamentului a declarat pentru Verge că nu are în prezent „nici un plan specific” cu privire la utilizarea forței letală de către roboți, deoarece consideră că o circumstanță care ar necesita o astfel de forță este „rară și excepțională”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri