Politico: Marea Britanie dă vina pe Bruxelles pentru prețurile mari la energie într-o nouă dispută aprinsă marca Brexit

Data publicării:
Steagul UE cu Tower Bridge în fundal
Marea Britanie crede că UE încetinește intenționat procesul adoptării unor noi reguli care privesc comerțul cu energie, ceea ce a dus la facturi la energie mult mai scumpe pentru britanici. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie a acuzat Uniunea Europeană că a provocat scumpirea facturilor la energie ale britanicilor cu sute de milioane de lire pe an prin blocarea cooperării dintre Londra și Bruxelles după Brexit, scrie Politico.

Potrivit acordului de comerț și cooperare semnat în decembrie 2020, Comisia Europeană și Marea Britanie s-au înțeles să pună bazele unui cadru de lucru în domeniul energiei electrice care ar urma să intre în vigoare anul acesta.

Un oficial britanic, însă, a spus că din această vară nu s-au mai făcut progrese în privința adoptării noilor reguli comerciale, în ciuda încercărilor repetate din partea Londrei de a ajunge la o înțelegere pe fondul celei mai grave crize energetice prin care a trecut Europa în ultimele decenii.

Marea Britanie crede că Europa încetinește procesul în mod intenționat din cauza disputei despre implementarea regulilor comerciale în Irlanda de Nord după ieșirea britanicilor din UE.

Facturile la energie ale britanicilor pe tot anul sunt cu milioane de lire mai scumpe

Lipsa unui acord în privința comerțului cu energie electrică a însemnat că odată cu ieșirea Regatului Unit din piața unică a energiei din UE pe 1 ianuarie 2021, țara a trecut pe un sistem mai ineficient de cumpărare și vânzare a electricității prin interconectorii subacvatici care leagă Marea Britanie de Franța, Olanda și Belgia.

Această schimbare a dus la situația în care facturile la energie pe un an ale britanicilor sunt cu milioane de lire mai mari decât în trecut, potrivit industriei energiei din Marea Britanie.

La doi ani după Brexit, Regatul Unit încă nu a reușit să obțină acces la platforma de Cooperare Energetică a Mării Nordului (NSEC), o organizație interguvernamentală formată pentru a dezvolta parcuri eoliene în largul Mării Nordului și pentru accelerarea tranziției către sursele de energie regenerabilă.

Parc eolian Marea Britanie
Regatul Unit încă nu a reușit să obțină acces la platforma NSEC, o organizație interguvernamentală formată pentru a dezvolta parcuri eoliene în largul Mării Nordului. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a scos Marea Britanie din acest grup în 2020 cu toate că nu este o agenție UE, iar mai multe state membre și șeful Pactului Verde, Frans Timmermans, au cerut ca britanicii să rămână în grup.

„Dat fiind faptul că criza este în totalitate despre Putin și război, există întrebări legate de faptul că UE se mișcă foarte încet în privința pieței energetice și a cooperării în Marea Nordului”, a spus un oficial britanic.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că „UE este conștientă de importanța cooperării energetice și s-a angajat să continue să lucreze cu Regatul Unit în [domeniul] energiei”, adăugând că „aceste probleme sunt foarte tehnice, ceea ce explică de ce progresul necesită timp”.

Disputa se trage de la refuzul britanicilor de a restricționa accesul bunurilor care intră în Irlanda de Nord din restul țării

Pentru că Marea Britanie a refuzat să implementeze controale la bunurile care intră în Irlanda de Nord din restul țării, Comisia Europeană a înghețat cooperarea bilaterală în mai multe domenii cerute de protocol, precum cercetarea științifică.

Marea Britanie spune, însă, că gravitatea crizei energetice care atârnă asupra Europei în această iarnă face ca tacticile de întârziere ale Comisiei în privința comerțului cu electricitate să fie nejustificate.

Stâlpi electricitate Marea Britanie
Marea Britanie nu mai are niciun drept legal de a primi asistență din partea Uniunii Europene în caz de criză din cauză că a abandonoat așa numitul mecanism de solidaritate al UE. Foto: Profimedia Images

Există însă și alte motive pentru care Brexit ar putea limita capacitatea UE și a Marii Britanii de a găsi o soluție la lipsa rezervelor de energie în această iarnă.

Marea Britanie a abandonat așa numitul mecanism de solidaritate al UE, eliberându-se de obligațiile pe care le avea înainte de Brexit de a coopera cu blocul comunitar european în evenimentul unei urgențe în energie.

În același timp, Marea Britanie nu mai are niciun drept legal de a primi asistență din partea Uniunii Europene în caz de criză.

„Această situație ridică semne de întrebare despre cât de robuste vor fi înțelegerile politice în această iarnă în cazul în care nu va fi destulă energie”, a spus Adam Bermann, director adjunct al grupului de lobby în domeniul energiei, Energy UK.

În același timp, excluderea Marii Britanii din platforma NSEC îi uluiește pe reprezentanții din industrie, care nu înțeleg de ce durează atât de mult ca Regatul Unit să se alăture unui grup de țări care include și Norvegia, care nu este membră UE.

Citește și: Marea Britanie reduce la jumătate preţul la gaze şi electricitate pentru companii

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri