Polonezii n-au găsit racheta rușilor. Moscova cere „dovezi concrete” Poloniei, înainte de a da explicații

Data publicării:
Search for an unidentified aerial object by Territorial Defense Troops
„Activităţile militare au fost finalizate şi nu plănuim alte verificări pe teren”, a precizat armata poloneză. Sursa foto: Profimedia Images

Polonezii nu au găsit urme ale presupusei rachete care le-ar fi încălcat spaţiul aerian. Moscova cere „dovezi concrete” că racheta lansată în Polonia a fost rusească înainte de a da explicaţii, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Polonia a încheiat sâmbătă căutările la sol după ce nu a găsit părţi ale unei presupuse rachete ruseşti care, potrivit armatei poloneze, ar fi intrat în spaţiul aerian al ţării vineri dimineaţa.

„La ora locală 15:00 (16:00 ora României, inspecţia zonei desemnate a fost finalizată. Rezultatul căutării a fost negativ”, a anunţat pe X (fostă Twitter) Comandamentul operaţional al armatei poloneze.

„Activităţile militare au fost finalizate şi nu plănuim alte verificări pe teren”, a precizat armata.

Oficialii militari polonezi au declarat vineri că un obiect a pătruns vineri dimineaţă în spaţiul aerian al ţării din direcţia frontierei cu Ucraina, înainte de a ieşi trei minute mai târziu. S-a întâmplat în timp ce autorităţile ucrainene raportau un atac rusesc masiv asupra mai multor oraşe din Ucraina, în primele ore ale zilei de vineri.

„Partea ucraineană şi aliaţii au confirmat preliminar înregistrările noastre radar că obiectul a părăsit teritoriul polonez”, a declarat sâmbătă pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului operaţional.

Aproape 500 de soldaţi ai Forţelor de Apărare Teritorială au luat parte la căutări în apropierea oraşului Zamosc din sud-estul Poloniei, a precizat Comandamentul operaţional pe X.

Vineri seara, Ministerul polonez de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei, cerând explicaţii pentru încălcarea spaţiului său aerian.

Moscova nu va da o explicaţie pentru racheta din spaţiul aerian polonez până când nu i se vor furniza „dovezi concrete” că aceasta a fost rusească, a declarat Andrei Ordaş, însărcinatul cu afaceri al Rusiei în Polonia, după ce a fost convocat la Ministerul polonez de Externe, relatează The Guardian.

Potrivit RIA, Ordaş a spus: „Până când nu vor fi furnizate dovezi concrete, nu vom da nicio explicaţie, deoarece aceste acuzaţii sunt nefondate”.

El a amintit de incidentul din noiembrie 2022, când o rachetă a ucis două persoane într-un sat polonez de frontieră.

„Atunci, au încercat, de asemenea, să dea vina pe partea rusă pentru acest incident. Ulterior s-a dovedit că racheta a fost lansată de armata ucraineană”, a reamintit Ordaş.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri