Populația Ucrainei riscă strămutări masive în cazul izbucnirii unui război cu Rusia. Până la două milioane de ucraineni afectați

Data actualizării: Data publicării:
Soldat rus cu vehicul militar în spate
„Nu trebuie să subestimăm suferinţa umană pe care o generează un conflict reaprins. Aceasta ar creşte numărul de victime civile, ar suscita strămutări masive şi ar cauza o creştere a nevoilor umanitare”. Foto: Profimedia Images

Două milioane de ucraineni care trăiesc în zonele de frontieră dintre Ucraina și Rusia riscă să fie strămutați în cazul izbucnirii unui război între cele două țări, a alertat joi Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (CNR). Până acum, 850.000 de persoane au fost forțate să își părăsească locuințele din estul Ucrainei din cauza luptelor.

„Vieţile şi securitatea a milioane de persoane din estul Ucrainei sunt în suspans, în condiţiile în care ne aşteptăm la un progres politic pentru a ieşi din acest impas”, a subliniat într-un comunicat secretarul general al acestui ONG, Jan Egeland, scrie Agerpres.

„Nu trebuie să subestimăm suferinţa umană pe care o generează un conflict reaprins. Acesta ar creşte numărul de victime civile, ar suscita strămutări masive şi ar cauza o creştere a nevoilor umanitare”, a spus Egeland.

Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război între Kiev şi separatiştii proruşi, un conflict care a izbucnit după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Populația Ucrainei riscă strămutări masive în cazul izbucnirii unui război cu Rusia
Rusia a efectuat mai multe exerciții militare în apropierea graniței cu Ucraina. Foto: Profimedia Images

13.000 de persoane și-au pierdut viața în conflictele dintre armata ucraineană și rebelii proruși

Războiul, care a făcut până acum peste 13.000 de morţi, a scăzut în intensitate după semnarea acordurilor de pace în 2015, însă reglementarea lui politică s-a împotmolit de atunci. De-a lungul liniei frontului, împușcăturile continuă să facă în mod regulat noi victime.

O intensificare a conflictului ar putea, potrivit ONG-ului, să reducă la zero „progresele semnificative” din ultimii ani în ceea ce priveşte situaţia populaţiei din estul Ucrainei. Numărul de persoane care depind de ajutorul umanitar a scăzut de la 5 milioane în 2015 la 3 milioane astăzi, potrivit CNR.

Occidentul acuză Rusia de la sfârşitul lui 2021 că a comasat zeci de mii de soldaţi lângă frontiera ucraineană, în vederea unei operaţiuni militare împotriva Kievului, ceea ce Moscova dezminte. 

Citește și: Jens Stoltenberg: Desfășurarea militară rusă în Belarus, cea mai importantă de la încheierea Războiului Rece

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri