Povestea misterioasă a diamantului dispărut la Marele Premiu de la Monaco din 2004

Data actualizării: Data publicării:
circuitul de la monaco
Un diamant în valoare de 200.000 de euro a dispărut în 2004 pe circuitul de la Monaco Foto: Profimedia Images

Marele Premiu de la Monaco din 2022 va avea loc duminică, 29 mai. Cursa de Formula 1 rezervă multe surprize în fiecare an, dar în 2004 un motiv extra-sportiv a făcut multă vâlvă: un diamant de 56,9 carate, în valoare de 200.000 de euro, a fost plasat în partea din față a mașinilor Jaguar Racing. Una dintre mașini a făcut însă accident, iar în urma impactului bijuteria a dispărut. Ce s-a întâmplat cu ea? A fost distrus sau furat diamantul? 

Filmele și Formula 1 par să nu facă, totuși, casă bună. În 2004, în ajunul lansării peliculei „Ocean's 12”, continuarea lui „Ocean's 11”, realizatorii filmului au colaborat cu echipa de Formula 1 Jaguar, pentru o operațiune de marketing.

Distribuția filmului era una pur și simplu grozavă, cu actori precum Matt Damon, George Clooney, Brad Pitt și Julia Roberts. În prima parte a ceea ce va fi în cele din urmă o trilogie, actorii dau jafuri machiavelice în cele mai mari trei cazinouri din Las Vegas. Desigur, Las Vegas nu este Monaco, dar cele două locuri au un lucru în comun: atrag cei mai influenți oameni de pe planetă. Ambele ar putea fi numite „locuri unde să fii”, scrie Ouest-France.

monaco jaguar diamant profimedia-0072894812
De la stânga la dreapta: pilotul austriac Christian Klien, actorii George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon și pilotul australian de la Jaguar Mark Webber, în mai 2004 Foto: Profimedia Images

Cele două părți, echipa de filmare și directorii de la Jaguar, au convenit să plaseze un diamant de 56,9 carate, în valoare de 200.000 de euro, pe ambele mașini ale echipei. Și ce loc mai bun ar fi fost pentru a afișa o astfel de bijuterie și a face reclamă filmului decât Marele Premiu de la Monaco? Cu atât mai mult cu cât Festivalul de la Cannes avea loc în același timp cu Grand Prix-ul. Prin urmare, a fost ocazia perfectă pentru a face vâlvă și a trezi interesul pasionaților.

Cei doi piloți de la  Jaguar au început cursa de duminică cu celebrul diamant plasat pe partea din față a mașinilor, care urmau să facă una dintre cele mai periculoase curse ale sezonului, pe un circuit îngust și cu multe viraje strânse. Jaguar avea însă încredere că cei doi piloți, australianul Mark Webber și austriacul Christian Klien, vor ajunge la linia de sosire fără incidente.

Din păcate, austriacul Christian Klien a luat startul pe străzile din Monaco, dar nu a mai văzut steagul cu carouri. Klien a avut un accident în primul tur, izbindu-se cu botul mașinii de un zid. Exact acolo era diamantul.

A fost o mare lovitură primită pe partea de PR.

Mai mult, nici Mark Webber nu a terminat cursa, din cauza unei pierderi de control în turul 12.

Cum a rămas cu diamantul? Aceasta este întrebarea arzătoare: ce s-a întâmplat cu diamantul? Până în prezent, nimeni nu știe. Ar fi putut fi distrus în accidentul lui Klien sau ar fi putut fi furat. La acea vreme, regulamentul de cursă era diferit. Echipele au putut să ridice mașinile avariate abia după două ore de la terminarea cursei. Între momentul accidentului și sfârșitul acestei perioade de așteptare au trecut aproape patru ore. Deci, multe s-ar fi putut întâmpla...

Vestea bună este că, în ciuda pierderii de control, Webber a revenit la boxe cu diamantul pus pe mașina sa de F1.

Iar compania care a produs diamantele, Steinmetz, pare să nu le fi purtat pică celor din Formul 1. În sezonul următor, a oferit căști cu diamante piloților McLaren Juan-Pablo Montoya și Kimi Räikkönen. Nu le-a putut oferi celor de la Jaguar, pentru că marca deja nu mai era implicată în competiție, fiind cumpărată de Red Bull.

Cât despre „Ocean's 12”, filmul a încasat aproape 3 milioane de euro în box office-ul francez, clasându-se pe locul 12 în topul celor mai vizionate filme din 2004. Poate că operațiunea de marketing nu a fost chiar cu ghinion, dar misterul dispariției diamantului rămâne intact.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri