Președintele polonez Andrzej Duda susține că mutarea în Belarus a mercenarilor ruși din Wagner este periculoasă pentru Polonia

Data actualizării: Data publicării:
Andrzej Duda incruntat
Andrzej Duda, președintele Poloniei. Foto: Profimedia

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, apreciază că mutarea în Belarus a mercenarilor ruși din grupul Wagner, încurajată de Moscova după rebeliunea de sâmbăta trecută, este periculoasă pentru Polonia, transmite Reuters

"Vedem ce se întâmplă, relocarea forţelor ruse sub forma Grupului Wagner în Belarus şi şeful grupului Wagner care se duce acolo sunt semnale foarte negative pentru noi, pe care vrem să le aducem în atenţia aliaţilor noştri", a declarat Duda presei la plecarea către Olanda, unde se va întâlni cu alţi lideri din NATO.

Marţi după-amiază, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a confirmat că fondatorul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit în Belarus. Revolta mercenarilor s-a încheiat după ce Prigojin a ajuns la o înțelegere cu Kremlinul prin care i s-a permis să meargă în Belarus, țară care a ajutat Rusia să invadeze Ucraina.

Chiar dacă Ucraina se află într-o poziție bună pe câmpul de luptă împotriva forțelor ruse, exilul liderului mercenarilor Wagner în țara vecină prezintă o nouă potențială amenințare pentru Kiev, a avertizat un fost șef al armatei britanice.

Totodată, Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner şi nici nu va deschide centre de recrutare pentru aceasta, dar i-ar putea oferi o bază dezafectată a armatei. Acesta a mai spus că țara sa va beneficia de experienţa combatanţilor grupării paramilitare ruse Wagner, 

„În cazul în care comandanţii lor vin la noi şi ne ajută, ne spun ceea ce este important acum - acest lucru este inestimabil. Ei se află în prima linie, sunt unităţi de asalt. Ei ne vor explica ceea ce contează la ora actuală” pe plan militar, a declarat Lukaşenko, citat într-un comunicat al preşedinţiei belaruse. El a adăugat că nu trebuie ca Belarusul să se teamă de prezenţa mercenarilor Wagner pe teritoriul său.  „Îi vom urmări cu atenţie”, a precizat şeful statului belarus. 

De asemenea, el i-a dat ministrului său al apărării, Viktor Krenikov, sarcina de a discuta cu Prigojin posibilitatea de formare în Belarus a unei unităţi militare după modelul Wagner.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri