De ce exilul lui Prigojin în Belarus este o amenințare la adresa Kievului. Capcana de care trebuie să se ferească ucrainenii

Data actualizării: Data publicării:
șeful Wagner, Evgheni Prigojin, în mașină la plecarea din Rostov
Evgheni Prigojin, la plecarea din Rostov înspre Belarus. Foto: Profimedia Images

Ucraina se află într-o poziție bună pe câmpul de luptă împotriva forțelor ruse, dar exilul liderului mercenarilor Wagner în țara vecină, Belarus, prezintă o nouă potențială amenințare pentru Kiev, a avertizat un fost șef al armatei britanice, potrivit Sky News.

În vreme ce președintele rus Vladimir Putin a fost „rănit” de revolta de scurtă durată a Grupului Wagner și trupele sale sunt demoralizate, Lord Richard Dannatt a spus că guvernul de la Kiev ar trebui să fie pregătit pentru un atac de peste granița cu Belarus din partea lui Evgheni Prigojin și a mercenarilor săi.

Revolta mercenarilor s-a încheiat după ce Prigojin a ajuns la o înțelegere cu Kremlinul prin care i se va permite să meargă în Belarus, țară care a ajutat Rusia să invadeze Ucraina.

Prin faptul că i-au lăsat liberi pe Prigojin și trupele sale, Kremlinul a spus că „obiectivul principal” al lui Putin a fost „să evite vărsarea de sânge”.

wagner-rostov
Grupul Wagner pe străzile orașului Rostov-pe-Don, în noaptea în care au primit ordinul de retragere. Foto: Profimedia Images

Fostul șef al Statului Major General al armatei britanice a spus: „Aparent, [Prigojin] a părăsit scena ca să meargă în Belarus, dar este acesta sfârșitul lui Prigojin și a Grupului Wagner? Faptul că s-a dus în Belarus este, cred, un subiect îngrijorător.”

Ucrainenii sperau că luptele din interiorul Rusiei vor crea ocazia perfectă pentru ca armata lor să recucerească teritoriile ocupate de forțele ruse în estul și sudul Ucrainei.

„Ceea ce nu știm, ceea ce vom afla în următoarele ore și zile este câți dintre luptătorii lui s-au dus cu adevărat cu el”, a spus Lord Dannatt. „Dacă el s-a dus în Belarus și a păstrat o forță de luptă eficientă în jurul lui, atunci el prezintă un pericol din nou pentru flancul ucrainean cel mai apropiat de Kiev, acolo unde a început totul pe 24 februarie anul trecut”

„Cu toate că ar putea părea că această problemă s-a încheiat, cred că este departe de a se fi terminat și replicile se vor resimți pentru ceva timp”, a mai spus fostul șef al armatei britanice. „Ucraina trebuie să păzească acel flanc cu mare atenție și să se asigure că au niște unități de manevră astfel încât să poată respinge un nou atac din direcția Belarusului.”

wagner-rostov-2
Luptătorii lui Prigojin au ocupat puncte strategice din Rostov la începutul rebeliunii. Foto: Profimedia Images

„Ucraina rămâne într-o poziție puternică împotriva unui inamic aflat în poziții de apărare pregătite, dar cu moralul scăzut și cu o structură de comandă și control dezbinată, al cărei lider politic a fost, fără îndoială, rănit de evenimentele din trecut.”

Lord Dannatt a avertizat, însă: „Cred că trebuie să ne uităm foarte atenți să vedem ce fac Prigojin și trupele sale Wagner. Și există o posibilă amenințare pe care ar putea să o prezinte din Belarus spre Kiev. Dacă aș fi comandantul-șef ucrainean, aș privi foarte atent acel front.”

În același timp, fostul ofițer MI6 Christopher Steele a spus că scurta revoltă Wagner l-a lăsat pe Putin într-o poziție și mai vulnerabilă.

„Ceea ce s-a schimbat, cred, este faptul că Vladimir Putin și-a pierdut autoritatea și legitimitatea în Rusia și a fost provocat într-un fel; da, a reușit să se strecoare afară din [criză] pentru moment”, a spus Steele, care a precizat că Putin și oamenii din jurul lui trebuie să fie foarte îngrijorați de situația în care se găsesc acum.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri