Prima declarație a lui Lukașenko: Dacă Rusia se prăbușește, vom muri cu toții. Am ordonat armatei să fie pregătită de luptă

Data actualizării: Data publicării:
Alexandr Lukașenko
Prima declarație a lui Lukașenko după rebeliunea mercenarilor Wagner. Foto: Profimedia Images

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a susținut marți, prima declarație despre evenimentele din Rusia și despre rolul său. Vorbind despre rebeliunea de 24 de ore a mercenarilor Wagner din Rusia, Lukașenko a declarat că ordonase armatei să fie pregătită pentru luptă, iar toate forțele, inclusiv poliția, au fost plasate în stare de alertă maximă.

„Când au avut loc evenimentele din Rusia, am dat ordin ca toată armata să fie pregătită pentru luptă. Toate forțele armate (din Belarus – n.r.), inclusiv poliția și forțele speciale, au fost puse în alertă maximă”, a declarat Lukașenko.

Despre Lukașenko s-a spus că a intermediat retragerea mercenarilor Wagner și exilul lui Evgheni Prigojin în Belarus. El a spus însă, marți, că nici el, nici Vladimir Putin și nici Evgheni Prigojin nu sunt eroi.

Lukașenko a adăugat că a fost „dureros” să urmărească evenimentele care au avut loc în Rusia în weekend.

„Nu faceți din mine un erou. Nici din mine, nici din Putin, nici din Prigojin, pentru că am lăsat situația să ne scape din mână și apoi am crezut că se va rezolva de la sine, dar nu a fost așa. Doi oameni care luptau pe front s-au ciocnit. Nu există eroi în acest caz”, a declarat el, citat de BBC.

„Dacă Rusia se prăbușește, vom rămâne sub dărâmături, vom muri cu toții.

Amenințarea unui nou conflict global nu a fost niciodată atât de aproape ca astăzi. Încă o dată, încearcă să arunce în aer țara noastră, întreaga noastră regiune, pentru a dezorienta oamenii. Încearcă sa agite situația, să impună propriile reguli. Ei încearcă să ne inducă în eroare cu privire la planurile și intențiile reale ale Occidentului colectiv. Din păcate, încercările noastre de a rezolva situația prin negocieri pașnice se numesc acum „imitație diplomatică” acolo. Prețul acestei „imitații” este de sute de mii de vieți umane. Astăzi vedem în mod clar un nou val de expansiune NATO și o consolidare fără precedent a potențialului țărilor - membre ale alianței din regiune, inclusiv în imediata apropiere a granițelor noastre.”, a adăugat liderul din Belarus.

Prigojin ar trebui să plece în Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Nu se știe unde se află acum. Marți dimineață, proiectul de monitorizare „Belarusian Gayun” a raportat că avionul privat al fondatorului „Wagner” ar fi aterizat pe un aerodrom militar din Minsk. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri