Procurorii ruși au cerut o nouă pedeapsă de 20 de ani pentru Aleksei Navalnîi pentru „extremism”

Data publicării:
O imagine cu opozantul rus Aleksei Navalnîi într-o celulă de închisoare este proiectată pe un ecran într-o sală de judecată din Moscova, pe 24 mai 2022.
Aleksei Navalnîi, un vocal oponent al lui Vladimir Putin, a fost arestat în Rusia la începutul lui 2021. Foto: Profimedia Images

Procurorii din Rusia au cerut o nouă sentință de 20 de ani pentru disidentul Aleksei Navalnîi, încarcerat de regimul Putin din 2021, pentru noi acuzații de „extremism”, a anunțat echipa de avocați a opozantului rus, conform The Moscow Times.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, este acuzat din nou că a creat o „comunitate extremistă” și o organizație care „încalcă drepturile cetățenilor,  finanțează extremismul, face apel la acțiuni extremiste și implică minori în acte periculoase și în reabilitarea nazismului”.

Navalnîi și echipa sa au condamnat aceste noi acuzații ca fiind „absurde” și motivate politic.

Dacă va fi condamnat, și cel mai probabil va fi, Navalnîi ar rămâne la închisoare pentru 29 de ani.

În ultima sa declarație din închisoare dinainte de condamnare, Navalnîi a criticat invadarea Ucrainei de către Rusia și și-a exprimat speranța pentru un viitor mai bun al țării.

„Rusia mea a făcut niște salturi mari, a atacat pe toată lumea, dar a alunecat cu un răget și, distrugând totul din jur, s-a prăbușit.

Acum se zbate într-o baltă de noroi și sânge, cu oasele rupte, cu o populație săracă și tâlhărită, iar în jurul ei zac zeci de mii de oameni uciși în cel mai stupid și mai lipsit de sens război al secolului 21”, a spus Navalnîi.  

„Mai devreem sau mai târziu, ea se va ridica din nou. Ține de noi pe ce se va sprijini în viitor”, a adăugat disidentul rus.

Verdictul în cazul său urmează să fie anunțat pe 4 august.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri