Putin plănuiește să mute torpile secrete Poseidon mai aproape de SUA

Data publicării:
Torpilă poseidon adusă cu o macara specială galbenă
Torpilele Poseidon, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de 10.000 de kilometri Foto: Profimedia Images

Rusia plănuiește să formeze o divizie specială de submarine nucleare înarmate cu torpile Poseidon cu încărcătură nucleară, care va face parte din flota sa din Pacific până la sfârșitul lui 2024 sau până în prima jumătate a lui 2025, scrie agenția rusească Tass, citată de The Guardian.

Rusia anunțase, în ianuarie, că a produs primul său set de torpile Poseidon, la patru ani după ce Putin a anunțat acest tip fundamental nou de armă nucleară strategică.

La sfârșitul lui martie, rușii au confirmat că infrastructura militară de coastă pentru submarine capabile să folosească torpile Poseidon se va finaliza în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat al Rusiei, acolo unde se află și baza de submarine nucleare a flotei pacifice ruse.

„Decizia de a forma o divizie specială de submarine nucleare în Kamceatka a fost luată. Vorbim de un termen pentru decembrie 2024 sau prima jumătate a lui 2025”, a declarat o sursă anonimă, citată de agenția Tass și The Guardian.

Nu există până acum prea multe detalii confirmate cu privire la Poseidon, însă analiștii militari spun că noua arma este o combinație între o torpilă și o dronă care poate fi lansată de pe un submarin nuclear.

Prezența acestui nou tip de armă în zona Pacificului va provoca, cel mai probabil, tensiuni cu Statele Unite, în condițiile în care el va fi aproape de teritoriul american și de aliații săi, Coreea de Sud și Japonia. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri