Putin pretinde rolul mediatorului în Israel, dar profită mai mult din prelungirea războiului cu Hamas

Data publicării:
Vladimir Putin
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

La câteva zile după ce a izbucnit conflictul dintre Hamas și Israel, Kremlinul a încercat să îl poziționeze pe președintele rus Vladimir Putin în rolul de mediator de pace. Analiștii avertizează însă că afirmațiile Rusiei nu ar trebui luate ca atare, pentru că un război prelungit în Israel și Fâșia Gaza l-ar avantaja mai mult pe Putin decât unul de scurtă durată, relatează Insider.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia ar putea acționa ca mediator în urma atacurilor grupării teroriste Hamas asupra Israelului. Potrivit acestuia, Moscova intenționează „să facă eforturi și să ofere asistență pentru găsirea unor căi de soluționare a conflictului”.

De asemenea, în discursul său de joi, Putin a declarat că Rusia ar putea „aduce o contribuție la procesul de pace”. „Ei bine, de ce nu? Am avut relații de afaceri foarte stabile cu Israelul. Am avut relații de prietenie cu Palestina timp de decenii”, a spus el. 

Analiștii însă avertizează că afirmațiile liderului rus nu ar trebui luate ca atare pentru că, spun ei, Putin are mai multe de câștigat, nu prin încheierea rapidă a conflictului, ci prin prelungirea acestuia pentru a promova obiectivele strategice ale Rusiei, în special în Ucraina.

Scumpirea petrolului și distragerea atenției de la Ucraina

Putin plănuiește un război de lungă durată în Ucraina, țară pe care trupele sale au invadat-o în februarie 2022. Liderul rus speră că, odată cu trecerea timpului, ajutorul aliaților occidentali, care au furnizat miliarde de dolari în ajutoare și arme Kievului, să se diminueze.

„O criză rivală care să distragă atenția aliaților Ucrainei, precum un război în Orientul Mijlociu, ar putea face ca acest lucru să se întâmple”, scrie Robert Dover, profesor de informații și securitate națională la Universitatea Hull din Marea Britanie.

„Un astfel de conflict ar putea distrage atenția, energia diplomatică și chiar resursele militare de la Ucraina în cazul în care Israelul ar lansa o invazie terestră în Gaza”, a declarat Dover.

Un alt factor care îl preocupă pe Putin este prețul petrolului.

Rusia este dependentă de exporturile sale de petrol pentru a-și finanța războiul din Ucraina și a acționat în tandem cu Arabia Saudită pentru a reduce livrările și a crește prețurile. Iar instabilitatea din Orientul Mijlociu, principala regiune producătoare de petrol din lume, ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor.

„Pe măsură ce prețul petrolului crește, acest lucru le permite să continue să investească în producția de armament și îi ajută, de asemenea, să acopere unele deficite bugetare”, a declarat pentru Bloomberg Ann Marie Dailey, cercetător în domeniul politicilor la Rand Corporation. „Rusia câștigă cu siguranță un avantaj din acest lucru pe termen scurt”, adaugă ea.

Un rol influent în Orientul Mijlociu

Rusia a fost o prezență periferică în Orientul Mijlociu după prăbușirea Uniunii Sovietice. Dar, în ultimele decenii, Putin a reafirmat influența rusă în regiune, creând legături strânse cu Iranul sau intervenind în războiul civil sirian pentru a ajuta la susținerea dictaturii lui Bashar al-Assad și întreținând legături cu rivalii lor.

Putin are, de asemenea, relații de prietenie cu ambele părți ale conflictului israeliano-palestinian. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să critice invazia Rusiei în Ucraina, iar oficialii ruși s-au întâlnit în ultimele luni cu delegații din partea Hamas, pe care nu o consideră o organizație teroristă.

Toate acestea pun Rusia într-o poziție unică de a avea relații bune cu guvernele unor inamici regionali de neînduplecat.

Este însă puțin probabil ca încercările Rusiei de a juca rolul de mediator de pace să fie sincere, iar Arkadi Doubnov, un expert în politica externă rusă cu sediul la Moscova, a declarat pentru Le Monde că acest lucru pare să facă parte dintr-o strategie de a da vina pe SUA pentru criză.

„Face acest lucru aproape din inerție și pentru a acuza Occidentul că îi sabotează eforturile”, a spus el despre intențiile Rusiei de mediere a conflictului. „În realitate, orice perspectivă de a juca un astfel de rol a dispărut pe 24 februarie 2022, odată cu invazia Ucrainei”, a mai spus el.

Dacă totuși Rusia devine un intermediar în discuții, acest lucru i-ar spori credibilitatea internațională și ar pune Moscova în poziția de a determina ritmul și rezultatul războiului, susține Robert Dover, expertul de la Universitatea Hull.

„Reușind să medieze o anumită formă de dezescaladare a conflictului dintre Hamas și Israel, i-ar permite Rusiei să afirme că este un actor pozitiv și angajat în relațiile internaționale, lucru văzut cu ochi buni de țări precum India, Africa de Sud sau China”, a mai spus el pentru Insider.

„SUA vor fi, desigur, foarte neîncrezătoare în acest rol al Rusiei. Implicarea Rusiei ca mediator îi va permite să influențeze discuțiile despre pace, iar Moscova are de câștigat dacă războiul atrage atenția și echipamentele militare occidentale în Orientul Mijlociu”, adaugă Dover.

După izbucnirea războiului între Hamas și Israel, Rusia a acuzat Ucraina că a furnizat arme grupării teroriste din Gaza.

Există așadar semnale că intenția Kremlinului de a fi un mediator de pace Orientul Mijlociu nu e sinceră, cu atât mai mult că rușii nu recunosc vina grupării Hamas pentru război. Totodată, Rusia pare reticentă în a critica organizația Hamas, lucru care ar putea înfuria Iranul, țara care a furnizat Moscovei în mod constant dronele pe care armata rusă le-a folosit pentru a ataca orașele ucrainene.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri