Record de șomeri în SUA: 16,8 milioane de americani și-au pierdut job-ul în ultimele 3 săptămâni

Data publicării:
GettyImages- oameni stând la coadă șomaj
Sursa foto: Getty Images

În SUA, aproximativ unul din zece angajați, reprezentând 16,8 milioane de oameni, și-au pierdut locul de muncă în ultimele trei săptămâni, pe fondul crizei economice generate de coronavirus. Datele reprezintă cele mai multe locuri de muncă pierdute în cea mai scurtă perioadă, din 1948 încoace, potrivit Associated Press.

În acest context, 6,6 milioane de americani au căutat, săptămâna trecută, să obțină beneficii de șomaj.

Mai mult de 20 de milioane de americani și-ar putea pierde serviciul luna aceasta.

Este posibil ca epidemia de coronavirus să fi anulat aproape o treime din producția economiei SUA în actualul trimestru. 48 de state au închis afacerile care nu sunt esențiale în funcționarea societății. Restaurante, hoteluri, magazine universale și mici întreprinderi au disponibilizat milioane de oameni, din cauza dificultăților la plata facturilor.

În ultimele trei săptămâni, 16,8 milioane de americani au aplicat pentru ajutorul de șomaj. Numărul mare de cereri a copleșit oficiile de șomaj din țară.

Mai mult decât atât, estimările arată că numărul de locuri de muncă ar putea scădea în continuare. Este posibil ca rata șomajului în SUA să ajungă la 15% pe luna aprilie.

Afacerile care nu se bazează pe comerțul cu alimente și bunuri de bază a scăzut cu 97% în ultima săptămână a lunii martie, în comparație cu anul precedent, potrivit Morgan Stanley.

Numărul de pasageri ai companiilor aeriene, înregistrați de Administrația pentru Siguranța în Transporturi, a scăzut cu 95% față de perioada similară din 2019. Totodată, veniturile industriei hoteliere s-au redus cu 80%, mai transmite AP.

Stagnarea economică provocată de închiderea afacerilor, pentru a stopa virusul, este fără precedent în istorie. Din această cauză, economiștii se chinuie să analizeze durata și gravitatea posibilelor daune.

“Pur și simplu ne aruncăm manualele”, a afirmat Beth Ann Bovino, economist-șef la agenția de rating S&P Global.

Modelul de buget Penn Wharton, creat la școala de business a Universității Pennsylvania, estimează că economia SUA se va contracta la o rată uluitoare, de 30% pe an, în trimestrul aprilie-iunie. Aceasta ținând cont și de măsura de ajutor financiar în valoare de 2.200 de miliarde de dolari, cel mai mare pachet de susținere economică la nivel național acordat până acum.

Deprecierea economică trimestrială ar urma să fie cea mai mare de la al Doilea Război Mondial până în prezent.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri