Regatul Unit ia în considerare recunoașterea unui stat palestinian. David Cameron susține soluția cu două state, pentru pace în regiune

Data publicării:
david cameron
David Cameron urmează să efectueze săptămâna acesta o vizită în Orientul Mijlociu. Sursa foto: Profimedia Images

Marea Britanie va lua în considerare recunoaşterea unui stat palestinian, în cadrul eforturilor diplomatice ce au drept scop să se pună capăt conflictului cu Israelul, a declarat ministrul de externe britanic David Cameron, relatează marţi dpa, preluată de Agerpres.

În cadrul unei recepţii luni seara la Londra, şeful diplomaţiei britanice a afirmat că decizia va ajuta ca soluţia a două state - în prezent blocată de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se opune - să devină un proces „ireversibil”.

Cameron a discutat despre necesitatea de a oferi „poporului palestinian un orizont politic” ca parte a eforturilor de a pune capăt războiului dintre Israel şi Hamas, în cadrul unei recepţii organizate pentru ambasadorii statelor arabe.

Totodată, David Cameron, care urmează să efectueze săptămâna acesta o vizită în Orientul Mijlociu, va da asigurări că Marea Britanie „va face tot posibilul” pentru a preveni ca acest conflict „să se extindă în afara frontierelor”.

Săptămâna trecută, în timpul unei vizite la Ierusalim, ministrul de externe britanic i-a spus premierului Netanyahu că soluţia a două state va aduce pacea atât poporului israelian, cât şi celui palestinian. Netanyahu a respins eforturile aliaţilor, inclusiv cele ale SUA, de a obţine sprijinul său asupra acestei propuneri, spunând că „ar pune în pericol statul Israel” şi a criticat în acelaşi timp „încercarea de a ne constrânge”.

Însă Cameron a explicat luni cum Marea Britanie şi aliaţii săi ar putea creşte presiunea, luând în considerare recunoaşterea unui stat palestinian la Naţiunile Unite.

„Ar trebui să începem să stabilim cum ar arăta un stat palestinian - ce ar cuprinde, cum ar funcţiona”, a spus el.

„Pe măsură ce se va întâmpla asta, noi, împreună cu aliaţii, vom analiza chestiunea recunoaşterii unui stat palestinian, inclusiv la Naţiunile Unite”, a mai spus şeful diplomaţiei britanice.

„Acesta ar putea fi unul dintre lucrurile care ar ajuta la realizarea acestui proces ireversibil”, a mai spus el.

Ambasadorul palestinian în Marea Britanie, Husam Zomlot, a declarat că este un moment „semnificativ”.

„Este prima dată când un ministru de externe britanic ia în considerare recunoaşterea statului Palestina, bilateral şi în cadrul ONU, ca o contribuţie la o soluţie paşnică, mai degrabă decât la un rezultat”, a scris diplomatul pe social media.

„O recunoaştere din partea Marii Britanii este atât un drept palestinian, cât şi o responsabilitate britanică morală, politică, juridică şi istorică”, a mai spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri