Rusia l-a desemnat „agent străin” pe activistul Oleg Orlov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Data publicării:
oleg orlov
Oleg Orlov (foto) are un dosar penal deschis în baza acuzațiilor că ar fi discreditat în mod repetat armata rusă. Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul de Justiție al Rusiei l-a desemnat pe Oleg Orlov, un veteran militant rus pentru drepturile omului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, „agent străin”, a transmis vineri ministerul, informează Reuters.

Desemnarea ca „agent străin” obligă ca persoanele și entitățile de pe listă să treacă o declinare a răspunderii pe articolele pe care le publică și impune cerințe stricte de raportare financiară și auto-dezvăluire.

Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost timp de peste două decenii unul dintre liderii celui mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului din Rusia „Memorial” și este co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, distincție obținută la un an după ce ONG-ula fost interzis și dizolvat în Rusia.

Orlov luptă împotriva acuzațiilor de „discreditare” a forțelor armate ale Rusiei. În octombrie a fost amendat pentru un articol în care scria că Rusia, sub președintele Vladimir Putin, a coborât în fascism. Articolul a fost scris de acesta pentru o publicație franceză în noiembrie 2022 și era intitulat „Au vrut fascism. L-au obținut”.

El a făcut apel împotriva acestui verdict, iar procurorii au cerut apoi o pedeapsă de trei ani de închisoare, acuzându-l de „ura politică față de Rusia”, lucru pe care el îl neagă.

În decembrie, o instanță de la Moscova a dispus rejudecarea în cazul lui Orlov pe un punct de vedere juridic, după ce procurorii și-au schimbat poziția.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri