Galerie Foto Rusia vrea să transforme uzina Azovstal în parc de distracții

Data publicării:
Militari ruși patrulează în incinta fostei uzine Azovstal
Militari ruși patrulează în incinta fostei uzine Azovstal. Foto: Profimedia Images

Rusia intenționează să transforme fosta uzină Azovstal, devenită un simbol al rezistenței ultimilor apărători ai Mariupolului, într-un parc industrial sau chiar unul de distracții, informează The Moscow Times.

Vicepremierul rus Marat Kusnulin a declarat că a început deja un proces de reconstrucție a uzinei de la Azovstal, extrem de avariată în urma luptelor din timpul asediului Mariupolului, dar că acest complex industrial nu va fi complet refăcut.

„Nu e nevoie să restaurăm Azovstalul. Zona poate funcționa în continuare ca parc industrial sau zonă de distracții”, a spus oficialul rus la postul TV Rusia 24.

Militari ruși inspectează un tanc ucrainean în incinta uzine Azovstal. Foto: Profimedia Images
Militari ruși inspectează un tanc ucrainean în incinta uzine Azovstal. Foto: Profimedia Images

Fostul proprietar al uzinei Azovstal, miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, a anunțat deja că vrea să dea în judecată Rusia, de la care intenționează să ceară 20 de miliarde de dolari sub formă de despăgubiri.

„Cu siguranță vom da în judecată Rusia și vom cere despăgubiri pe măsura pierderilor și a afacerilor distruse”, a spus într-un interviu Rinat Ahmetov, proprietarul Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina.

Întrebat câți bani a pierdut Metinvest din cauza pagubelor provocate uzinelor Azovstal și Ilici, Ahmetov a spus:

„Costul de înlocuire din cauza agresiunii rusești este între 17 și 20 de miliarde de dolari. Valoarea finală va fi determinată în procesul intentat Rusiei”

Combinatul de la Azovstal a fost distrus aproape în întregime în timpul bătăliei pentru Mariupol. Pe 17 mai, la aproape trei luni de la declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia, ultimii apărători de la Azovstal s-au predat forțelor ruse.

Peste 1.-000 de prizonieri ucraineni au fost deja transferați în Rusia, printre aceștia numărându-se și liderii luptătorilor de la Azovstal, Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov și Serhii Volinski/Serghei Volina, șeful Brigăzii 36 de Infanterie Marina a armatei ucrainene.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri