Încă o moarte suspectă în Rusia: Anton Cherepennikov, șeful celei mai mari companii IT din această țară, a făcut infarct la 40 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Anton Cherepennikov zambeste
Anton Cherepennikov, șeful celei mai mari companii IT din Rusia, a făcut infarct la 40 de ani. Foto: Twitter

Un prosper om de afaceri care avea legături cu serviciile de securitate ale Rusiei a devenit cea mai recentă figură din elita țării care a murit în circumstanțe inexplicabile, relatează Newsweek.com.

Anton Cherepennikov, 40 de ani, care era șeful celei mai mari companii de IT din țară, ICS Holding, a fost găsit mort în biroul său din Moscova, potrivit mass-media locală.

Cauza preliminară a morții ar fi un stop cardiac, scrie presa rusă. Cu toate acestea, prietenul său, Vasili Polonski, a spus că nu crede motivul oficial al morții sale.

„Cauza exactă a morții antreprenorului va fi stabilită mai târziu”, a spus presa.

ICS Holding a fost folosit de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru supravegherea activităților online ale cetățenilor, potrivit Novaya Gazeta.

Compania a beneficiat de o lege dată în 2018 care a înăsprit controlul serviciilor de securitate ale Rusiei asupra cetățenilor.

Acest lucru a permis operatorilor de telecomunicații să stocheze înregistrările audio ale tuturor apelurilor și mesajelor text timp de șase luni, iar traficul de internet timp de o lună. ICS Holding s-a confruntat cu sancțiuni internaționale în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Cherepennikov era un partener de afaceri vechi al oligarhului Alisher Usmanov, și acesta supus unor sancțiuni internaționale din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Cherepennikov a făcut parte din consiliul de administrație al USM, precum și al operatorilor de telefonie mobilă Megafon și USM Telecom, pe care le controlează Usmanov, a informat Novaya Gazeta.

Asta înseamnă că două persoane din anturajul lui Putin au murit în doar 48 de ore. Miliardarul Igor Kudriakov, un fost oficial guvernamental și prosper om de afaceri, a fost găsit mort în apartamentul său din Moscova. Potrivit presei, Kudriakov era diagnosticat cu cancer.

„Încă o moarte misterioasă a unui manager de top din Rusia”, a scris pe Twitter consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gerașcenko.

Recent, s-au înregistrat mai multe decese inexplicabile ale unor oficiali și oameni de afaceri în Rusia, subliniază Newsweek.com.

În iunie, a fost găsit cadavrul lui Artem Bartenev, în vârstă de 42 de ani, care a lucrat la Judecătoria Kirovsky din orașul Kazan. El a căzut de la fereastra apartamentului său aflat la etajul 12 al blocului în care locuia.

Tot în iunie, Yuri Demin, 62 de ani, fostul șef al Inspectoratului de Stat pentru Siguranța Rutieră din regiunea Sverdlovsk, a murit după ce a căzut de la etajul doi al locuinței sale de vară.

Pavel Antov, 65 de ani, un politician rus care a criticat invadarea Ucrainei de către Putin, a fost găsit mort după ce a căzut de la fereastra unui hotel din India, în decembrie 2022. Moartea sa a survenit la două zile după ce prietenul său, Vladimir Bidenov, a fost găsit mort într-o cameră a aceluiași hotel.

Iar Ravil Maganov, în vârstă de 67 de ani, președintele gigantului petrolier rus Lukoil, a fost găsit mort în septembrie 2022. A căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

Editor : Alexandru Rotaru | Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri