Putin a retras Rusia din Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale

Data publicării:
vladimir putin AI
Președintele rus Vladimir Putin. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea prin care Rusia a denunţat Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, după ce Consiliul Europei a limitat participarea Moscovei la acest mecanism în urma războiului pornit contra Ucrainei.

Putin a cerut retragerea Rusiei din respectiva convenţie, estimând că astfel va fi „împiedicată discriminarea Rusiei” în cadrul convenţiei, fără însă a fi „afectată respectarea drepturilor minorităţilor naţionale”.

Legea care denunţă convenţia - semnată de Rusia în februarie 1996 - a fost votată săptămâna trecută de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus). În fundamentarea proiectului de lege se menţionează că, pe 27 septembrie 2022, Consiliul Europei a adoptat o rezoluţie care „limitează considerabil” atribuţiile expertului rus în Comitetul consultativ creat pentru controlul respectării obligaţiilor asumate de ţările semnatare.

„Mai mult, Rusia s-a văzut privată (...) de posibilitatea de a participa la procesul de luare a deciziilor pe teme de interes pentru ea şi de a monitoriza la nivel internaţional cazurile de încălcare a drepturilor minorităţilor naţionale, în special cele care privesc populaţia rusofonă din străinătate”.

Viceministrul rus de externe Serghei Verşinin a afirmat recent într-o intervenţie în faţa Dumei de Stat că ministerul său va propune în curând denunţarea şi a altor convenţii „inutile şi chiar periculoase pentru Federaţia Rusă”.

În urma declanşării războiului împotriva Ucrainei, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie anul trecut, prin urmare nu mai este obligată să aplice Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri