Războiul lui Putin din Ucraina a distrus cea mai de succes companie de tehnologie din Rusia, care deține „Google-ul rusesc”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin furios
Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Yandex era și una dintre cele mai promițătoare companii rusești de tehnologie din punct de vedere al extinderii globale. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina a adus mari pierderi pentru cea mai de succes companie de tehnologie din Rusia, care deține motorul de căutare numărul unu din țară, poreclit „Google-ul rusesc”, potrivit Insider.

Yandex NV plănuiește să vândă cea mai mare parte din afacerea pe care a dezvoltat-o în Rusia, conform unor surse Bloomberg. Compania domină piața rusească a serviciilor de transport pentru pasageri oferite prin aplicație și deține o platformă foarte populară de comerț electronic.

Surse care cunosc situația au spus pentru Reuters că Yandex NV ia în calcul vânzarea tuturor activelor sale rusești deodată, părțile implicate încercând să finalizeze tranzacția până la finalul anului.

Yandex era și una dintre cele mai promițătoare companii rusești de tehnologie din punct de vedere al extinderii globale. Serviciile de taxi ale companiei funcționează în opt țări africane și firma a testat utilizarea mașinilor autonome atât în SUA, cât și în Israel.

Compania a întâmpinat însă probleme după ce Putin a decis să invadeze Ucraina. Cofondatorul companiei, Arkadi Voloj, care trăiește acum în Israel, a renunțat la postul de director general după ce UE l-a inclus pe lista de sancțiuni în iunie 2022 pe motiv că a sprijinit „material sau financiar” guvernul rus.

Voloj a spus la acea vreme că decizia de a-l sancționa a fost una greșită. În luna august, a condamnat public invazia rusească pe care a catalogat-o drept „barbară”.

Miliardarul a spus că simpatizează cu chinul prin care trec ucrainenii „ale căror case sunt bombardate în fiecare zi” și că este îngrozit de soarta lor.

Compania sa a încercat să se distanțeze de problemele politice din Rusia înainte ca Voloj să facă aceste declarații. Yandex a vândut serviciile sale de știri și blogging companiei rivale VK, care este controlată de stat, la finalul anului 2022, după ce guvernul rus a introdus măsuri mult mai aspre de control al presei în mediul online.

Comentariile lui Voloj i-au îngrijorat pe potențialii investitori care voiau să se asocieze cu compania ce deține Yandex, potrivit Bloomberg. Grupul de miliardari ruși care este interesat să cumpere acțiunile firmei ar vrea acum să se separe complet de compania-mamă, care are sediul în Olanda.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri