Oligarhul care a fondat „Google-ul rusesc” condamnă războiul din Ucraina și spune că e o „invazie barbară”

Data publicării:
Arkadi Voloj
Voloj a decis să condamne invazia lui Putin la un an și jumătate de război sângeros. Foto: Profimedia Images

Arkadi Voloj, co-fondatorul Yandex, gigantul tech din Rusia care gestionează așa-zisul „Google rusesc”, a condamnat războiul din Ucraina, numindu-l „o invazie barbară”, relatează The Moscow Times. Reacția oligarhului vine după ce a încercat să se distanțeze de Rusia pe site-ul său personal și după mai multe luni de când a fost sancționat de Uniunea Europeană.

„Sunt în mod categoric împotriva invaziei barbare din Ucraina”, a declarat Voloj într-un comunicat făcut public pe site-ul de știri The Bell. Oligarhul rus s-a declarat „îngrozit” de faptul „că locuințele ucrainenilor sunt bombardate în fiecare zi”. 

„Înțeleg că și eu am o parte din responsabilitate pentru acțiunile țării”, a adăugat Voloj.

Oligarhul, în vârstă de 59 de ani, și-a atras critici dure la o săptămână după ce s-a autoidentificat ca fiind „un antreprenor tech israelian, născut în Kazahstan”, care „trăiește în Israel din 2015”, pe site-ul său personal.

În iunie 2022, el și-a anunțat plecarea de la Yandex, după ce a fost sancționat de Uniunea Europeană ca urmare a rolului său în „promovarea presei de stat și a narativelor sale în căutările de pe platformă”. De asemenea, acuzațiile au fost că platforma a îndepărtat „conținut care avea legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Voloj a fondat cel mai mare motor de căutare de pe internetul rusesc

Poreclit frecvent „Google din Rusia”, Yandex este cel mai mare motor de căutare de pe internetul rusesc și includ și servicii precum cele de cumpărături online, taxi, livrare de mâncare ș.a.

Imediat după declanșarea invaziei din Ucraina, Yandex a fost acuzat că suprimă știrile independente în căutările pe platformă, mai ales după ce regimul criminal de la Kremlin a început să suprime informația și să acționeze represiv împotriva celor care încercau să aducă informații despre ororile comise de invadatori.

Compania a fost separată, ulterior, în două entități diferite – o companie cu rol de supraveghere a operațiunilor din Rusia, și o doua, orientată spre Occident, cu sediul la Amsterdam, care respectă sancțiunile occidentale.

Voloj este al patrulea afacerist rus important care critică acțiunile Kremlinului, după miliardarii din domeniul bancar – Mihail Fridman, Petr Aven și Oleg Tinkov.

Totuși, declarațiile sale vin atât de târziu încât e greu de spus care sunt motivele pentru care oligarhul a decis să condamne invazia lui Putin.

„Ce ți-a luat atât? Pare că a fost nevoie să reglezi niște conturi”, a spus un oficial de la Kremlin anonim pentru The Moscow Times.

„Voloj încearcă de multă vreme să fie viclean, mai ales în încercarea de a nu ne asculta când vine vorba de dorințele noastre față de rezultatele din motorul de căutare. Nici nu contează, mereu am reușit să-l convingem”, a spus oficialul citat.

În comunicatul său de joi, Voloj a încercat să clarifice spunând că „au existat multe motive pentru care a trebuit să păstrez tăcerea”.

„Se poate să se discute cu privire la momentul declarației mele, dar nu despre substanța ei. Sunt împotriva războiului”, a spus Voloj.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri