Redut este noul Wagner. Foștii mercenari ai lui Prigojin sunt recrutați ca „voluntari” în armata privată a unui apropiat al lui Putin

Data publicării:
Luptători Wagner în Belarus
O parte dintre luptătorii Wagner au ajuns în Belarus după revolta eșuată a lui Prigojin. În poză: mercenari Wagner alături de trupe din forțele speciale ale Belarusului. Foto: Profimedia Images

Compania militară privată Redut recrutează mercenari, printre care se numără și foști luptători ai Grupului Wagner, sub pretextul că sunt „voluntari”, potrivit unui raport al Ministerului de Apărare al Marii Britanii. Unii dintre mercenarii Wagner au început să se alăture armatei private rivale imediat după revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin împotriva lui Putin.

În notificare se menționează că serviciul rus de informații militare externe, GRU, cel mai probabil finanțează și supervizează activitățile grupului, adăugând că Redut a fost implicat în luptele din regiunile Donețk, Harkov, Kiev și Luhansk încă de la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în februarie 2022.

„Există posibilitatea reală ca obiceiul ministerului rus al apărării de a recruta prin unitățile de 'voluntari' să fi contribuit la evitarea de către Rusia a altor mobilizări indezirabile”, scrie în notificarea postată pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Redut a fost fondat în 2008 de oligarhul și fostul agent KGB Ghenadi Timcenko, un vechi apropiat al lui Putin, pentru a-i apăra imperiul pe care l-a clădit în jurul exploatării gazelor naturale, potrivit unui fost ofițer din armata rusă și luptător Wagner, scrie Politico.

În perioada de pregătire a invaziei din Ucraina, generalul Vladimir Alexeev, liderul adjunct al GRU, a formulat o strategie prin care Redut avea să joace un rol cheie în asaltul Rusiei, inclusiv în planul de asasinare a lui Volodimir Zelenski, informează The Telegraph.

După ce declanșarea războiului s-a dovedit a fi o greșeală uriașă a lui Putin, iar Redut a suferit pierderi masive în Ucraina, Kremlinul a fost nevoit să apeleze din nou la Prigojin și Wagner.

Grupul, care are „probabil” peste 7.000 de trupe, a început din nou să recruteze mercenari Wagner după revolta eșuată declanșată în iunie de liderul lor, Evgheni Prigojin, împotriva lui Putin.

Wagner Group Yevgeny Prigozhin Leader Launches Rebellion Against Moscow
După revolta eșuată din luna iunie, Redut a început să recruteze luptători din rândurile mercenarilor lui Prigojin. Foto: Profimedia Images

Două luni mai târziu, un avion privat cu Prigojin și mai mulți comandanți de rang înalt ai Wagner la bord s-a prăbușit la nord-vest de Moscova – toți cei din avion au murit.

Putin a spus apoi că mercenarii Wagner pot semna contracte cu armata rusă pentru a continua să lupte de partea Moscovei în războiul din Ucraina.

Wagner a fost activ pe câmpul de luptă din Ucraina și Siria, mercenarii de temut ai grupului fiind folosiți de asemenea în Africa pentru a apăra interesele Rusiei. În iunie, Putin a spus că Kremlinul a contribuit cu 1 miliard de dolari la finanțarea Wagner în ultimul an.

Redut nu este singura armată privată din Rusia care are ambiții mari. Cândva în 2022, guvernatorul desemnat de Kremlin să conducă Crimeea, Serghei Axionov, și-a făcut și el propria grupare de mercenari numită Convoi, care a participat la luptele din sudul Ucrainei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri