Un nou „Grup Wagner” a apărut în Crimeea. Liderul peninsulei anexate de Putin și-a făcut propria armată de mercenari

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Axionov, liderul Crimeei, și mercenari Wagner
Grupul Convoi, înființat de Serghei Axionov (stânga) - liderul prorus al peninsulei anexate, este condus de un fost comandant Wagner. Colaj foto: Profimedia Images

Serghei Axionov, omul instalat de Putin la conducerea Crimeei, a recrutat un fost comandant Wagner pentru a conduce o nouă unitate de luptători mercenari numită Convoi, care activează deja în sudul Ucrainei, informează The Telegraph.

Unitatea de mercenari ar fi compusă din 300 de luptători și ar fi ocupat deja părți din regiunea Herson. „Aceasta este compania militară privată a lui Axionov, dar tot grupul este format din foști angajați ai Wagner”, potrivit unui mercenar care a oferit un interviu pentru postul de televiziune Rusia-24.

În raportul canalului de știri, mercenarii Convoi se antrenau într-o pădure, săpau tranșee și învățau să pună mine de teren, scrie Sky News.

Canalul de Telegram al grupului Convoi, care a fost înființat în luna noiembrie a anului trecut și este plin de imagini și icoane asociate cu Biserica Ortodoxă Rusă, se referă la ucraineni drept „sataniști”.

Putin și Axionov
Vladimir Putin și Serghei Axionov. Foto: Profimedia Images

Publicațiile media de opoziție din Rusia l-au identificat pe șeful Convoi drept Konstantin Pikalov, fost comandant Wagner care a activat în Madagascar și Republica Centrafricană.

Un fost consilier al lui Vladimir Putin a explicat ce avantaje au grupurile de mercenari în fața armatei regulate: „Nu există nicio birocrație, iar timpul necesar informației să ajungă de la centru la unitățile de luptători este mult mai scurt decât în cazul armatei regulate.”

Alte companii rusești de mercenari care luptă în Ucraina includ Patriot și Redut, ambele având legături strânse cu autoritățile ruse și fiind acuzate de comiterea de crime de război.

Serviciile de informații din Occident estimează că în jur de 10.000 de mercenari Wagner au murit în luptele din Ucraina dintr-un total aproximativ de 50.000.

Evgheni Prigojin, șeful Wagner, a spus că 5.000 de deținuți care au luptat ca mercenari în Ucraina au fost grațiați după ce au servit șase luni pe linia frontului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri