Rusia asigură că situația din Nagorno-Karabah este sub control. Armenia anunță trei zile de doliu național

Data publicării:
soldat in transee nagorno karabah
Acord de încetare a focului în Nagorno-Karabah. Foto: Guliver/ GettyImages

Rusia a anunțat luni că încălcările încetării focului în Nagorno-Karabah înregistrate vineri, pentru care azerii şi armenii s-au acuzat reciproc, au fost aduse rapid sub control. În același timp, Armenia a anunțat trei zile de doliu național în memoria celor căzuți în conflictul armat încheiat recent, relatează agenția EFE, conform Agerpres.

Declarațiile vin după ce armata rusă a semnalat sâmbătă o încălcare o armistiţiului care a pus capăt în noiembrie luptelor dintre Azerbaidjan şi Armenia în regiunea separatistă Nagorno-Karabah. 

„Într-adevăr, s-a produs o situaţie alarmantă, dar a fost adusă sub control într-o manieră foarte operativă”, a declarat la conferinţa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a adăugat că există puţine informaţii despre cele întâmplate, însă situaţia creată a presupus o dificultate suplimentară pentru trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah. Cu toate acestea, problema a fost rezolvată rapid, a menționat Peskov.

Potrivit comandantului contingentului rus al trupelor de menţinere a păcii desfăşurate în Nagorno-Karabah, generalul Rustam Muradov, situaţia s-a normalizat duminică în urma intervenţiei militarilor aflaţi în subordinea sa. El a precizat că regimul încetării focului a fost încălcat în împrejurimile a două localităţi din regiunea Hadrud, în sudul provinciei azere cu populaţie majoritar armeană.

Premierul armean, Nikol Paşinian, a anunţat luni trei zile de doliu naţional, de pe 19 până pe 21 decembrie, în memoria celor căzuţi în luptă.

Pe 19 decembrie se va desfăşura la Ereven un „marş al amintirii”, din Piaţa Republicii şi până la cimitirul militar Yerablur, situat în afara capitalei.

Şeful guvernului armean a mai spus că va începe curând schimbul de prizonieri cu Azerbaidjanul, chiar dacă premierul Paşinian a respins din nou cererile de a-şi da demisia venite din partea opoziţiei, care-l acuză că este principalul responsabil pentru această înfrângere militară.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri