Vladimir Putin se implică în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan: „Acordul de armistițiu trebuie să fie respectat”

Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin, președintele Rusiei. Foto: Profimedia Images

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit la telefon cu premierul armean, în contextul noilor tensiuni dintre Armenia și Azerbaidjan, după ce premierul armean a acuzat armata azeră că a desfășurat trupe pe teritoriul țării sale, relatează Reuters.

Convorbirea telefonică a avut loc la solicitarea premierului armean, după acuzațiile aduse Azerbaidjanului și duă ce procuratura din Armenia a deschis un dosar pentru „încălcarea integrității teritoriale”.

Azerbaidjanul a respins acuzațiile și a motivat că trupele au fost desfășurat pentru a-și întări propria frontieră. Armenii spun, în schimb, că au oprit avansul trupelor azere și că acestea au revenit apoi la pozițiilor inițiale. Nu au existat victime.

În timpul convorbirii, Pashinyan i-a spus lui Putin că a decis să apeleze la ajutorul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară condusă de Rusia care include state ale spațiului fost sovietic, printre care și Armenia. Putin a făcut apel la respectarea armistițiului semnat anul trecut de cele două părți.

Pashinyan a pledat pentru dialog constructiv și cooperare și pentru rezolvarea problemelor prin modalități pașnice politice și diplomatice”, a transmis Kremlinul într-un comunicat.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut de-a lungul deceniilor care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Anul trecut, conflictul a escaladat până la violențe și atacuri armate – după 44 de zile de război, 5.000 de morți și zeci de mii strămutați, cele două țări au ajuns la un acord pentru un armistițiu mediat de Rusia, în care Armenia a fost forțată să renunțe la o parte semnificativă de teritoriu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri