Victoriile naţionalei de fotbal a Armeniei le ridică moralul armenilor, după ce au pierdut războiul cu Azerbaidjan

Data publicării:
armenia fotbal profimedia-0601863992
Naționala de fotbal ridică spiritul unei națiuni care încearcă să-și revină după un război pierdut. Foto: Profimedia Images

Rezultatele echipei naţionale de fotbal a Armeniei - trei victorii, dintre care una împotriva României, în primele trei meciuri din preliminariile Cupei Mondiale 2022 - le-au ridicat moralul armenilor, după înfrângerea din războiul cu Azerbaidjanul din toamna anului trecut, scrie Agerpres, preluând AFP.

„Să câştigăm când am fost învinşi (...) Victoria echipei noastre este dedicată soldaţilor noştri, fraţilor noştri morţi” în conflictul din Nagorno-Karabah, a scris pe Facebook premierul armean Nikol Paşinian.

De altfel, unii dintre fotbaliștii naționalei joacă fotbal după ce în urmă cu câteva luni mergeau la război.

Acest război, al doilea după cel câştigat de Erevan la începutul anilor 1990, s-a încheiat cu o înfrângere umilitoare pentru armeni. Azerbaidjanul a recucerit teritorii extinse în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, controlată de Armenia.

Urmările războiului au declanşat o criză politică, în luna iunie fiind programate alegeri parlamentare anticipate. Criza se adaugă unor vechi dificultăţi economice, agravate de pandemie.

„Când suntem uniţi, câştigăm de fiecare dată”

Pe reţelele sociale şi în stradă au fost adevărate elogii după ce naţionala Armeniei a învins pe rând Liechtenstein (1-0), Islanda (2-0) şi România (3-2), trecând pe primul loc în Grupa J, cu 9 puncte. Armenia este în fața Macedoniei de Nord şi a Germaniei (6 puncte).

„Vieţile noastre sunt grele, nu reuşim să ieşim din starea depresivă, dar victoria echipei noastre ne-a refăcut moralul şi a arătat că putem câştiga chiar şi în faţa unor adversari puternici”, a comentat pentru AFP Haciatur Haratian, un suporter de 65 de ani.

Pentru o tânără din Erevan, Anuş Serobian, 29 de ani, această victorie arată că „atunci când suntem uniţi, când formăm o echipă, câştigăm de fiecare dată”.

„Poporul nostru avea nevoie de această lecţie”, a spus ea.

Seria de trei succese este o premieră pentru această ţară săracă din Caucaz, aflată doar pe locul 99 în clasamentul FIFA.

Armenia, care nu a participat la niciun turneu final, mai are, din septembrie până în noiembrie, şapte meciuri în această grupă, dintre care două cu Germania, una din forţele fotbalului mondial.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri