Un tribunal din Rusia a refuzat să înregistreze reclamaţia avocaţilor profesorului universitar arestat pentru trădare și mort în arest

Data publicării:
Prominent Russian scientist Dmitry Kolker, 54, battling last stage of pancreas cancer and his mother
Dmitri Kolker, grav bolnav de cancer, a fost arestat de pe patul spitalului. Foto: Profimedia

O instanţă din Rusia a refuzat luni să înregistreze reclamaţia avocaţilor unui profesor universitar arestat de pe patul de spital şi decedat după două zile de arest. Dmitri Kolker fusese acuzat de înaltă trădare, pentru că ar fi transmis Chinei secrete de stat.

Dmitri Kolker a fost reţinut la sfârşitul lui iunie, sub acuzaţia de trădare. Familia sa afirmă că el era internat într-un spital pentru tratamentul cancerului în fază terminală de care suferea.

Aleksandr Fendulov, avocatul profesorului, a criticat în comentarii pentru agenţia de presă independentă Meduza modul în care au procedat autorităţile.

„Ce sens are să arestezi pe cineva când vezi că e pe moarte?”, a spus el.

Fiul lui Kolker, Maxim, a declarat că este şocat.

„FSB (serviciul de informaţii rus - n.r.) mi-a ucis tatăl. Aţi avut nevoie doar de două zile ca să omorâţi un om”, a scris el în reţeaua socială VKontakte, potrivit agenției TASS, preluată de dpa și Agerpres.

Decesele sunt obişnuite în închisorile din Rusia, cunoscute pentru condiţiile foarte proaste, menţionează dpa.

Potrivit fiului său, profesorul Kolker a fost arestat din cauza unei prelegeri în faţa unor studenţi chinezi, despre fizica laserelor. El a fost acuzat că a transmis Chinei secrete de stat, însă familia lui a arătat că serviciile secrete aprobaseră în prealabil conţinutul cursului.

Cazul a provocat indignare în China chiar înainte de refuzul instanţei de a înregistra plângerea.

Agenţia dpa apreciază că decizia respectivă constituie o aprobare tacită a modului în care a acţionat sistemul judiciar.

Dmitri Kolker, care a fost arestat pentru înaltă trădare, cu toate că suferea de cancer la pancreas în stadiu terminal, a murit după două zile petrecute în arest.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri