Un vlogger a vrut să filmeze metroul secret din Moscova. Acum e în închisoare

Data publicării:
vloggerul andrei pij explorand in subteran
Andrei Pîj Foto: captură YouTube

De ani de zile sunt zvonuri persistente că există o rețea secretă de metrou în subteranele Moscovei. Un vlogger care a vrut să verifice această ipoteză s-a trezit în închisoare. Motivul: în Rusia, nu se glumește cu secretele de stat. 

Andrei Pîj este un tânăr vlogger celebru în Rusia, iar nefericita experiență a avut-o în 6 august, când a fost arestat pentru „obținerea și dezvăluirea unor secrete de stat”. Informația a fost adusă însă la cunoștința publicului abia două săptămâni mai târziu, adică miercuri, 19 august, când agenția de presă a guvernului, TASS, a difuzat știrea.

Andrei Pîj este un vlogger cunoscut pentru filmările sale în care explorează foste buncăre și zone industriale dezafectate. Foarte popular, vloggerul deține dublă cetățeni, rusă și ucraineană, și are peste 800.000 de abonați pe canalul său de YouTube, Urbanturizm. Însă pasiunea sa pentru urbex (explorare urbană) și pentru vestigiile erei sovietice au deranjat, se pare, la nivel înalt. Ultima sa aventură, în interiorul presupusei linii de metrou secrete, l-a costat libertatea. O arestare care s-a petrecut cu doar câteva zile înainte de spitalizarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă după o presupusă otrăvire. 

Ce se știe despre metroul secret se sub Moscova

În Rusia circulă de mai mulți ani zvonuri despre un „Metrou 2”, o rețea de tuneluri care ar fi fost destinată armatei și în care ar circula un metrou paralel cu cel din rețeaua publică de transport.

Informația nu a fost niciodată confirmată oficial, nici măcar în epoca postsovietică. Dar nici nu a fost dezmințită.

Această rețea secretă de metrou ar fi fost începută în timpul lui Stalin cu scopul de a permite evacuarea unor personaje-cheie, în caz de atac. 

În raportul său Military Forces in Transition, publicat în 1991, Pentagonul menționa un complex guvernamental subteran situat sub Moscova:  „Sovieticii au construit tuneluri la adâncime, atât în zonele urbane ale Moscovei, cât și în afara orașului. Aceste instalații sunt legate între ele printr-o rețea de linii de metrou interconectate, care furnizează un mijloc de evacuare rapidă și sigură pentru lideri (...) O linie de metrou specială leagă anumite puncte din Moscova și probabil merge până la terminalul VIP al aerodromului Vnukovo”.

Vladimir Șevcenko, fost consilier al fostului președinte Boris Elțîn și apoi al președintelui Vladimir Putin, a confirmat la un moment dat existența acestui „metrou 2”, însă nu în calitate de oficial al statului.

Nici agenția guvernamentală TASS,  care este sub controlul puterii și a transmis știrea arestării vloggerului, nu dezminte existența metroului secret. „Lui Andrei Pîj i se reproșează că a transmis în Ucraina date despre liniile de metrou ale Moscovei. Aceste informații sunt considerate secret de stat”, scrie TASS.

Anchetatorii au găsit filmarea incriminată pe un stick USB pe care Andrei Pîj l-ar fi luat cu el în Ucraina. 

Vloggerul riscă până la opt ani închisoare

În prezent, vloggerul este în așteptarea procesului, care ar urma să aibă loc în octombrie. Andrei Pîj riscă între trei și opt ani închisoare. 

Agenția TASS, care citează „o sursă sub acoperirea anonimatului”, mai spune că vloggerul „era monitorizat de mai mult timp”. 

Site-ul time24.news scrie că pe contul de Instagram al lui Andrei apăruseră de curând niște comentarii anonime care îl avertizau că va avea cât de curând „mari necazuri”.

La proces, Andrei Pîj ar urma să pledeze nevinovat, dar avocatul său a declarat că tânărul și-a recunoscut parțial faptele, de teamă să nu fie acuzat de spionaj.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...