Live Text Rușii vor să obţină controlul deplin asupra Severodoneţk. Moral tot mai scăzut al trupelor care luptă în Donbas

Data actualizării: Data publicării:
Severodonețk
Rusia mobilizează trupe din alte regiuni către Severodonețk. Foto: Profimedia Images

Noi atacuri ale forțelor ruse au avut loc în Ucraina, o explozie de proporții la uzina Azot din Severodonețk, considerat cel mai fierbinte punct în acest moment de pe harta războiului ajuns la cea de-a 116-a zi. Guvernatorul regiunii Lugansk spune că Rusia va trimite în regiune un număr mare de militari din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului. În ultimele zile, atât Rusia cât și Ucraina au continuat bombardamentele cu artilerie grea de-a lungul axelor nord, est și sud ale „pungii” din jurul Severodonețkului (create de înaintarea armatei ruse), cu efecte minore asupra liniei frontului. Concomitent, ambele tabere se confruntă cu moral tot mai scăzut în rândul trupelor: dezertări în rândurile ucrainenilor și întregi unități ale armatei ruse care refuză să execute ordinele superiorilor.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ucraina interzice muzica în limba rusă la TV și radio și cumpărarea de cărți din Rusia și Belarus

ACTUALIZARE 19:35  Parlamentul Ucrainei a adoptat, duminică, o lege prin care se interzice difuzarea la radio și televizor muzica artiștilor ruși, dar și interpretarea acesteia. Pe lângă muzică, Ucraina interzice și cumpărarea de cărți din Rusia, Belarus și teritoriile ucrainene ocupate, Crimeea și Donbas. Pentru importul de cărți din țări altele decât Rusia și Belarus, dar care sunt în limba rusă, va fi nevoie de o licență specială.

De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia. Va fi, astfel, creată o „listă albă” cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.

„Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei”, motivează în fundamentarea actului normativ parlamentarii ucraineni. „Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean”, mai susţin aceştia.

Legea prezentată în parlament de mai multe partide, printre care şi cel al preşedintelui Volodimir Zelenski, instituie în plus cote minime de cântece în limba ucraineană, care vor trebui să reprezinte cel puţin 40% din cele emise la radio şi TV. De asemenea, cel puţin 75% din conţinutul informativ şi de divertisment radiofonic va trebui să fie în limba ucraineană.

Parlamentul de la Kiev a votat, de asemenea, favorabil interzicerea importului şi distribuirii de produse tipărite, în principal cărţi, din Rusia, Belarus şi teritoriile ucrainene ocupate de ruși (peninsula Crimeea şi la republicile separatiste proruse din Donbas).

Mai mult, pentru importul de cărţi din alte ţări decât Rusia şi Belarus, dar care sunt tipărite în „limba agresorului”, va fi necesară o licenţă specială. Cărţile din Rusia erau, însă, deja restricţionate în Ucraina încă din anul 2016.

Situația devine „destul de complicată” pentru ucraineni în regiunea Harkov, unde trupele ruse au reluat ofensiva

ACTUALIZARE 18:30 Surse ucrainene au semnalat, duminică, o situaţie „destul de complicată'” în regiunea Harkov din nordul Ucrainei, unde trupele ruse au reluat ofensiva, deși fuseseră împinse în retragere.

Conform lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenţia EFE, trupele ruse încearcă să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după capitala Kiev şi situat aproape de frontiera cu Rusia.

După ce în luna mai ruşii au fost nevoiţi să se retragă, acum ei încearcă să înainteze din nou pentru a împinge linia frontului aproape de oraşul Harkov şi pentru a-şi spori capacitatea de a-l asedia cu bombardamente de artilerie.

Situaţia acolo este „destul de complicată”, dar „sub control”, a spus Denisenko, care a precizat că trupele ruse nu au reuşit să înainteze în zonele cheie ale frontului, cum este şi cea din oraşul Severodoneţk, situat mai la sud în provincia Lugansk şi controlat în mare parte, dar nu complet, de armata rusă, această localitate şi oraşul său geamăn Lisiceansk, de peste râul Siverski Doneţ, fiind ultima redută ucraineană în provincia Lugansk.

Potrivit guvernatorului acestei provincii, Sergei Gaidai/Haidai, la Severodoneţk ruşii „folosesc acum tactici aşa-numite de explorare, încearcă să avanseze etapă cu etapă, metru cu metru”, informează Agerpres.

Maia Sandu a promulgat legea care interzice în Republica Moldova emisiunile de știri din Rusia

ACTUALIZARE 16:00 Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a promulgat, duminică, legea securității informaționale, prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de știri și analize politice din Rusia, principala modalitate a regimului de la Kremlin de a-și transmite propaganda în această țară. Legea prevede că interdicția se va aplica și după expirarea stării de urgență instituite în Republica Moldova după ce Rusia a invadat Ucraina.

Actul normativ prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.

Potrivit şefei Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Viţu, „săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare, iar propaganda va fi sancţionată mult mai dur. Astfel, organizațiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate”, conform presei moldovene.

Ucraina se pregătește să înceapă recoltarea cerealelor, dar depozitele sunt deja pline

ACTUALIZARE 15:26 De la pierderea dramatică a veniturilor din export şi până la câmpurile înţesate cu mine şi maşini agricole distruse, invazia rusească a avut un impact semnificativ asupra sectorului agricol din Ucraina. Acum, porturile de la Marea Neagră sunt închise, în ciuda eforturilor internaţionale de a ajunge la un acord, recoltarea este pe cale să înceapă, iar silozurile sunt încă pline cu recolta de anul trecut, se arată într-o analiză Bloomberg preluată de Agerpres.

Fermierii ucraineni caută alternative pentru stocarea cerealelor şi îşi fac deja griji cu privire la ce suprafaţă vor putea însămânţa în sezonul 2023. Aceasta înseamnă că este posibilă o diminuare a capacităţii Ucrainei de a aproviziona lumea cu cereale chiar şi după ce porturile vor fi redeschise, în condiţiile în care producţia din acest an este preconizată să fie mult mai mică decât cea de anul trecut.

profimedia-0700524677
Fermierii ucraineni caută alternative pentru stocarea cerealelor şi îşi fac deja griji cu privire la ce suprafaţă vor putea însămânţa în sezonul 2023. Foto: Profimedia Images

În plus, calitatea cerealelor şi randamentul la hectar vor avea de suferit dacă recoltele vor fi lăsate mult timp pe câmp din lipsă de spaţii de stocare.

„Anul viitor vom visa la problemele cu care ne confruntăm acum. Pentru că, credeţi-mă, probleme de anul viitor vor fi mult mai grave", susţine Dmitri Skorniakov, director general la HarvEast, o companie agricolă cu activităţi în estul şi nordul Ucrainei.

Germania se va baza tot „mai mult” pe centralele electrice pe bază de cărbune pentru a compensa reducerea gazelor din Rusia

ACTUALIZARE 13:45 Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura aprovizionarea în faţa recentelor reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti, printre acestea figurând o utilizare sporită a cărbunelui, a anunţat duminică guvernul de la Berlin. Utilizarea gazului pentru producţia de energie şi industrie va fi redusă, iar umplerea instalaţiilor de stocare va fi prioritară în faţa iernii.

„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a explicat ministerul german al Economiei într-un comunicat, citat de AFP și preluat de Agerpres.

În acest scop, reţeaua de centrale pe cărbune care fac parte din rezerva de energie electrică va fi recondiţionată pentru a putea fi activată „pe termen scurt”, ceea ce, potrivit ministrului economiei şi energiei, Robert Habeck, se va întâmpla imediat ce legea respectivă va trece de procedura parlamentară, relatează şi EFE.

Gazprom a redus cu 60% în ultimele zile livrările prin Nord Stream 1 din Marea Baltică invocând o problemă tehnică. Compania energetică rusă de stat a justificat oficial acest lucru prin faptul că au existat întârzieri în repararea turbinelor compresoarelor de către compania Siemens Energy, relatează DPA.

În ciuda războiului din Ucraina, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele sale din Rusia. Această proporţie era de 55% înainte de luna februarie, când Rusia a invadat Ucraina, conform AFP.

Liderii luptătorilor ucraineni de la Azovstal au fost duși în Rusia

ACTUALIZARE 11:10 Doi foști lideri ai luptătorilor ucraineni care au apărat uzina Azovstal din Mariupol au fost transferați în Rusia, unde urmează să fie anchetați, informează agenția de stat rusă TASS, preluată de Reuters. Este vorba despre Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov și Serhii Volinski/Serghei Volina, șeful Brigăzii 36 de pușcași marini ai armatei ucrainene.

Comandanții trupelor ucrainene de la Azovstal, Sviatoslav Palamar și Serhii Volinski, au fost transferați din Donețk în Rusia sub escorta unor ofițeri din trupele speciale ruse, precizează TASS.

Soarta a sute de luptători de la Azovstal care s-au predat forțelor ruse în luna mai, după ce au rezistat aproape trei luni asediului de la Mariupol, rămâne în continuare necunoscută.

Moral tot mai scăzut al trupelor din Donbas: dezertări la ucraineni, refuzuri de executare a ordinelor la unitățile ruse

ACTUALIZARE 11:04 În ultimele zile, atât Rusia cât și Ucraina au continuat bombardamentele cu artilerie grea de-a lungul axelor nord, est și sud ale „pungii” din jurul Severodonețkului (create de înaintarea armatei ruse), cu efecte minore asupra liniei frontului, se arată în raportul zilnic despre evoluția războiului din Ucraina, publicat duminică de ministerul britanic al Apărării. În schimb, ambele tabere se confruntă cu probleme legate de moralul tot mai scăzut în rândul trupelor.

„Unitățile combatante ale ambelor tabere sunt angajate în lupte intense în regiunea Donbas iar moralul trupelor variază de la o unitate la alta. În cadrul forțelor ucrainene au fost înregistrate dezertări în ultimele săptămâni, în timp ce militarii ruși au, cel mai proabil, un moral extrem de scăzut”, precizează ministerul britanic.

profimedia-0700557327
Militari ucraineni se adăpostesc de tirul artileriei ruse în Lisiceansk, Lugansk. Foto: Profimedia Images

Autoritățile ruse încearcă să-i amenințe cu tribunalul militar pe soldații refuză să execute ordinele, o amenințare dificil de implementat din punct de vedere legal, însă, în condițiile în care invazia Ucrainei este considerată „operațiune militară specială” și nu un război în toată regulă.

Moralul scăzut în rândul unităților ruse e cauzat de: comanda precară (a trupelor), limitările existente în procesul de înlocuire-rotație a unităților combatante, pierderile grele, stresul, logistica slabă și probleme legate de plata soldelor. Mulți militari rui nu înțeleg în continuare care sunt obiectivele acestui război, se mai arată în analiza ministerului britanic al Apărării.

Jens Stoltenberg, șeful NATO: Războiul din Ucraina ar putea dura ani

ACTUALIZARE 10.40 Războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru săptămânalul german „Bild am Sonntag”, în condițiile în care Alianța Nord-Atlantică se pregătește de un summit crucial la sfârșitul acestei luni, relatează Reuters.

Șeful NATO consideră că furnizarea de armament de ultimă generație către trupele ucrainene ar crește șansele de eliberare a regiunii Donbas de sub controlul rusesc.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat Stoltenberg.

Boris Johnson îndeamnă aliaţii Ucrainei să o susţină ferm şi multă vreme

ACTUALIZARE 7.54 Aliaţii Ucrainei trebuie să sprijine Kievul ferm şi pentru o lungă perioadă de timp dacă nu vor să vadă "agresiunea" triumfând în Europa cum nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial, a spus sâmbătă premierul britanic, Boris Johnson, citat de AFP.

Ţările care sprijină Ucraina în faţa invaziei ruse trebuie să-şi păstreze calmul şi să se asigure că Kievul are "rezistenţa strategică pentru a supravieţui şi, în cele din urmă, a învinge", a scris el într-un articol de opinie publicat de Sunday Times, notează Agerpres.

Boris Johnson a efectuat vineri o vizită surpriză în capitala Ucrainei, la o zi după zi după aceea a liderilor francez, german, italian şi român care acolo şi-au oferit sprijinul pentru candidatura Kievului la Uniunea Europeană.

La Kiev, premierul britanic i-a oferit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, intensificarea ajutorului militar britanic pentru a-i ajuta trupele să lupte împotriva forţele ruse.

"Timpul este un factor crucial astăzi", a subliniat Boris Johnson într-un lung articol de opinie lung postat pe site-ul jurnalului sâmbătă seara.

"Totul va depinde de modul în care Ucraina îşi poate întări capacitatea de a-şi apăra teritoriul mai repede decât îşi poate reînnoi Rusia capacitatea de atac. Sarcina noastră este să oferim timp părţii ucrainene", a spus el.

Pentru aceasta, el a prezentat un plan în patru puncte de "continuă finanţare şi asistenţă tehnică" acordate Kievului, care, în opinia sa, ar trebui menţinut "în anii următori" şi posibil extins.

Boris Johnson a avertizat deja că conflictul ar putea dura până la sfârşitul anului viitor, în timp ce oficialii ucraineni continuă să solicite NATO mai mult sprijin militar şi logistic.

Rusia mobilizează trupe din alte regiuni către Severodonețk

ACTUALIZARE 6.50 O explozie de proporții a fost anunțată de presa ucraineană la uzina chimică Azot din Severodonețk. Acolo este cel mai fierbinte punct de pe harta războiului în acest moment. Ca și la Mariupol, sute de civili s-au adapostit de bombele rușilor în cea mai mare uzină din Severodonețk.

Rusia trimite un număr mare de militari la Severodoneţk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

"Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au... Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică", a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai.

El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodoneţk.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri