Moral tot mai scăzut al trupelor care luptă în Donbas: dezertări la ucraineni, iar la ruși unități întregi refuză să execute ordinele

Data actualizării: Data publicării:
Militari ucraineni se adăpostesc de tirul artileriei ruse în Lisiceansk, Lugansk
Militari ucraineni se adăpostesc de tirul artileriei ruse în Lisiceansk, Lugansk. Foto: Profimedia Images

În ultimele zile, atât Rusia cât și Ucraina au continuat bombardamentele cu artilerie grea de-a lungul axelor nord, est și sud ale „pungii” din jurul Severodonețkului (create de înaintarea armatei ruse), cu efecte minore asupra liniei frontului, se arată în raportul zilnic despre evoluția războiului din Ucraina, publicat duminică de ministerul britanic al Apărării. În schimb, ambele tabere se confruntă cu probleme legate de moralul tot mai scăzut în rândul trupelor.

„Unitățile combatante ale ambelor tabere sunt angajate în lupte intense în regiunea Donbas iar moralul trupelor variază de la o unitate la alta. În cadrul forțelor ucrainene au fost înregistrate dezertări în ultimele săptămâni, în timp ce militarii ruși au, cel mai proabil, un moral extrem de scăzut”, precizează ministerul britanic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, continuă să se înregistreze situații în care unități ale armatei ruse refuză să execute ordinele ori scene în care ofițerii și soldații ajng să se amenințe reciproc cu armele.

Autoritățile ruse încearcă să-i amenințe cu tribunalul militar pe soldații refuză să execute ordinele, o amenințare dificil de implementat din punct de vedere legal, însă, în condițiile în care invazia Ucrainei este considerată „operațiune militară specială” și nu un război în toată regulă.

Moralul scăzut în rândul unităților ruse e cauzat de: comanda precară (a trupelor), limitările existente în procesul de înlocuire-rotație a unităților combatante, pierderile grele, stresul, logistica slabă și probleme legate de plata soldelor. Mulți militari rui nu înțeleg în continuare care sunt obiectivele acestui război, se mai arată în analiza ministerului britanic al Apărării.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri