"Să plece imediat". Tunisienii cer demisia președintelui după absenteismul record, de 92%, la alegerile legislative

Data publicării:
alegator Tunisia
În Tunisia se cere demisia președintelui după ce 92% din populație nu s-a prezentat la vot. Foto: Profimedia

La doar câteva ore de la închiderea urnelor, opoziția din Tunisia i-a cerut demisia președintelui Kais Saied. "Să plece imediat" a spus el, după fiasco-ul alegerilor legislative de sâmbătă, marcate de absenteism masiv de peste 92%, relatează AFP. "92% au întors spatele procesului ilegal care ridiculizează Constituţia", a spus preşedintele Frontului salvării naţionale (FSN), Ahmed Nejib Chebbi.

"Este o mare dezavuare populară pentru acest proces" declanşat prin suspendarea Parlamentului şi demiterea prim-ministrului pe 25 iulie 2021, înainte de a acapara toate atribuţiile, a spus preşedintele Frontului salvării naţionale (FSN), Ahmed Nejib Chebbi, din care face parte mişcarea de inspiraţie islamistă Ennahdha, duşmanul declarat al preşedintelui Saied şi fostul partid majoritar în Parlament timp de zece ani după revoluţia tunisiană din 2011.

"92% au întors spatele procesului ilegal care ridiculizează Constituţia" şi votul de sâmbătă a fost, potrivit lui Chebbi, precedat de "o mare dezavuare internaţională" cu prilejul recentei vizite a preşedintelui Saied în SUA, unde procesul politic pe care l-a declanşat a fost dezaprobat.

El a făcut apel la celelalte formaţiuni politice "să se înţeleagă asupra nominalizării unui înalt magistrat" capabil "să supervizeze un nou scrutin prezidenţial".

Majoritatea partidelor, între care şi partidul de opoziţie anti-islamist al lui Abir Moussi, au boicotat scrutinul.

Potrivit liderului FSN, al treilea factor de dezavuare este amânarea decisă săptămâna trecută de către FMI a unui nou credit de 2 miliarde de dolari pentru Tunisia.

Acest al patrulea credit în zece ani a făcut obiectul unui acord preliminar la jumătatea lui octombrie, dar trebuie aprobat defnitiv de Consiliul de Administraţie al FMI.

Tunisia traversează o gravă criză economică, accentuată de războiul din Ucraina, comentează AFP

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri