Scandal de corupție în Ucraina. 5 guvernatori şi 4 viceminiştri au fost demişi din funcţie

Data actualizării: Data publicării:
Denis Șmîhal face declarații.
Premierul ucrainean Denis Şmîhal. Foto: Profimedia

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, a anunţat marţi guvernul de la Kiev, după un scandal de corupţie în armată şi în plină invaziei a ţării de către Rusia.

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, îşi vor părăsi posturile, relatează AFP, citată de Agerpres.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe publicații în noiembrie că a atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup cofondat de iubita sa, care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, Reznicenko şi colegii săi din regiunile Sumi, Herson şi Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administraţiei prezidenţiale.

Guvernul i-a demis de asemenea pe viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov - a cărui demisie a fost deja anunţată, pe cel al politicii sociale Vitali Muzîcenko şi doi viceminiştri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, ambii şefi adjuncţi ai serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost de asemenea revocaţi din posturile lor.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la preţuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, primul scandal de corupţie izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seară o serie de „decizii legate de personal” pe fondul acestui scandal.

Cazurile de corupţie erau ceva obişnuit înainte de invazia rusă a Ucrainei. Acest scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaţilor săi occidentali, al căror sprijin militar şi financiar este crucial, să trimită sute de tancuri pentru a face faţă Moscovei, notează AFP.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri