Sezonul de alpinism de anul acesta de pe Muntele Everest a fost unul dintre cele mai mortale de până acum. Ce spun experții

Data publicării:
muntele everest
Sezonul de alpinism de anul acesta de pe Muntele Everest a fost unul dintre cele mai mortale de până acum. FOTO: Profimedia Images

Sezonul de alpinism de anul acesta de pe Muntele Everest a fost unul dintre cele mai mortale de până acum, potrivit Insider.

17 alpiniști au murit sau au fost dați dispăruți pe Muntele Everest în acest an, 2023 fiind al doilea cel mai mortal sezon de alpinism înregistrat vreodată, imediat după 2018, când 18 alpiniști au murit în urma unui cutremur.

Organizatorii și oficialii expedițiilor au oferit explicații despre cauzele acestui an tragic: vremea extrem de rece, alimentată de schimbările climatice și „neglijența” turiștilor străini care încercau să ajungă în vârful celebrului munte.

Yuba Raj Khatiwada, directorul departamentului de turism din Nepal, a declarat că „schimbarea vremii” se află la originea acestor decese.

„În acest sezon, condițiile meteorologice nu au fost favorabile, au fost foarte variabile. Schimbările climatice au un mare impact în munți”, a declarat Khatiwada, potrivit The Guardian.

În mod normal, temperaturile scad până la -27 de grade Celsius, dar anul acesta au coborât până la -40 de grade Celsius, potrivit Al Jazeera.

Mingma Gyalje Sherpa, a cărui echipă a deschis anul acesta traseul spre vârf, a declarat pentru Al Jazeera că frigul extrem și „neglijența” în ceea ce privește siguranța au dus la aceste decese.

Chiar și ghizii experimentați s-au confruntat cu degerături, ceea ce înseamnă că taberele de pe munte nu erau complet aprovizionate.

Iar anul acesta, Nepalul a eliberat un număr record de permise pentru alpiniști care vor să încerce să ajungă pe vârful Everest.

Șerpașii au spus că alpiniștii străini nepregătiți au fost nerăbdători să urce pe munte și au pornit spre vârf fără tabere complet aprovizionate.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri