Cel mai mare număr de permise acordate alpiniştilor care vor să cucerească Muntele Everest din istoria alpinismului

Data publicării:
muntele everest acoperit de zapada, vedere generala
Muntele Everest rămâne cea mai râvnită cățărare din lume. Foto: Profimedia

Un număr record de alpinişti au primit permise pentru a escalada în sezonul de ascensiuni de primăvară cel mai înalt munte din lume, Everest, dinspre partea nepaleză, a anunţat duminică un oficial din micul stat asiatic.

Departamentul pentru Turism din Nepal a emis până vineri 454 de permise pentru alpinişti din 61 de ţări pentru cucerirea vârfului Everest, de 8.848,86 metri înălţime. Peste două treimi dintre aceşti alpinişti sunt femei.

„Acesta este cel mai mare număr de permise emise pentru Muntele Qomolangma (denumirea Muntelui Everest în Tibet - n.a.) din istoria alpinismului”, a declarat duminică Bigyan Koirala, reprezentant al serviciului de alpinism din cadrul departamentului, potrivit agenției Xinhua, preluată de Agerpres.

Dintre alpiniştii care au primit permis în acest sezon 96 sunt din China, 87 din Statele Unite şi 40 din India.

În 2021 au fost eliberate 409 permise pentru escaladarea celui mai înalt vârf. În 2022, Departamentul pentru Turism din Nepal a acordat 316 permise de ascensiune.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la prima ascensiune a Muntelui Everest, care se întinde între Nepal şi China, iar Departamentul pentru Turism continuă să primească cereri pentru atingerea vârfului, a spus Koirala.

Expediţiile pentru cucerirea Muntele Everest încep în a doua săptămână a lunii mai.

Permisul de escaladare a Muntelui Everest dinspre partea sudică costă 11.000 de dolari americani.

Pe teritoriul Nepalului se află opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri montane din lume, inclusiv Everestul, iar banii cheltuiţi de alpiniştii străini reprezintă o sursă majoră de venit pentru economia acestei ţări.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri