„Sfârșitul TVPiS”: Presa de stat din Polonia se reformează cu scandal. Conducerile televiziunii și radioului au fost demise

Data actualizării: Data publicării:
polonia presa de stat
Deputații polonezi ai partidului Lege și Justiție (PiS) intră în sediul televiziunii publice din Varșovia, pe 20 decembrie 2023. Guvernul polonez pro-UE a anunțat că a demis autoritățile de la instituțiile media de stat, considerate pe scară largă ca purtători de cuvânt ai guvernului, în perioada la putere a populiștilor de dreapta. Sursa foto: Profimedia Images

Conducerile televiziunii publice poloneze, radioului şi agenţiei de presă PAP au fost demise, a anunţat miercuri Ministerul Culturii, în timp ce un canal public de ştiri, pe care criticii îl numeau „TVPiS”, considerând că a fost puternic politizat, a oprit transmisia, informează Reuters.

Criticii afirmă că media de stat, în special canalul de ştiri non-stop TVP Info, au devenit un mijloc de propagandă timp de opt ani cât s-a aflat la guvernare partidul Lege şi Justiţiei (PiS). Coaliţia prim-ministrului Donald Tusk a promis să creeze noi canale care să adopte o abordare mai echilibrată.

Miercuri, semnalul TVP Info a dispărut şi a fost înlocuit cu cel al primului canal al televiziunii publice. La fel s-a întâmplat şi cu site-ul său.

„Sfârşitul TVPiS. TVP Info a fost închisă”, a declarat Platforma Civică - cel mai mare partid din noul guvern - pe reţeaua de socializare X.

Noul parlament al Poloniei a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere „tuturor autorităţilor de stat să ia imediat măsuri menite să restabilească ordinea constituţională în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor la informaţii de încredere şi funcţionarea mass-media publice”.

Mass-media au arătat imagini cu politicieni ai PiS care au apărut în timpul serii la sediul televiziunii publice pentru „apărarea democraţiei”, aşa cum le-a spus afară reporterilor liderul lor, Jaroslaw Kaczynski.

„Acţiunile ilegale ale ministrului culturii în legătură cu TVP, Radioul Polonez şi PAP arată cum autorităţile despre care se presupune că le pasă de statul de drept îl încalcă la fiecare pas”, a scris fostul prim-ministru al PiS Mateusz Morawiecki pe platforma X.

„Nu ne vom da bătuţi. Nu vom permite să se construiască o dictatură în Polonia”, a adăugat el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri