Galerie Foto Smog puternic și aer "foarte nesănătos" în Beijing, înaintea Jocurilor Olimpice. China anunță măsuri contra poluatorilor

Data actualizării: Data publicării:
smog china
Smog puternic și un aer "foarte nesănătos" în Beijing, înaintea Jocurilor Olimpice.. FOTO: Profimedia Images

Autorităţile din China vor lua măsuri împotriva poluatorilor pentru a se asigura că Jocurile Olimpice de iarnă care încep luna viitoare se vor desfăşura într-un "mediu bun", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului, în condiţiile în care Beijingul a fost învăluit de un smog puternic, transmite Reuters.

Jocurile Olimpice din perioada 4-20 februarie vor avea loc la Beijing şi în provincia Hebei, ambele fiind predispuse la un smog intens.

Liu Youbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Ecologiei şi Mediului, a avertizat că vremea de iarnă este "foarte nefavorabilă" pentru eforturile de a menţine aerul curat.

Vremea rece a dus la pornirea mai devreme a încălzirii în acest sezon în regiunile nordice ale ţării, fapt ce alimentează poluarea.

Smog puternic și un aer
Smog puternic și un aer "foarte nesănătos" în Beijing, înaintea Jocurilor Olimpice.. FOTO: Profimedia Images

"Beijingul şi provincia Hebei... pot lua măsurile administrative necesare în timpul pregătirii şi organizării Jocurilor Olimpice de iarnă, pentru a adopta măsuri de control împotriva întreprinderilor şi vehiculelor cu niveluri ridicate de poluare", a declarat Liu într-o conferință de presă.

În timpul Jocurilor Olimpice, "în cazul unei poluări severe, toate localităţile (afectate) vor lansa planuri de urgenţă", a asigurat Liu cu referire la oraşele gazdă Beijing şi Zhangjiakou, care ar putea solicita fabricilor poluante să-şi reducă producţia.

Luni, prezenţa particulelor fine la Beijing a fost evaluată la un indice de aproximativ 218, conform companiei elveţiene de tehnologie a calităţii aerului IQAir, un nivel "foarte nesănătos", scrie Agerpres. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se depăşească o medie zilnică a concentraţiei de particule fine PM2,5 de 25 micrograme pe metru cub de aer.

De când China a câştigat candidatura pentru Jocurile Olimpice de iarnă, autorităţile au încercat să ridice standardele de combustibil pentru vehicule, să închidă firmele poluante şi să reducă consumul de cărbune în încercarea de a face Jocurile "verzi".

Dar, potrivit datelor Ministerului Mediului, concentraţiile de particule periculoase din aer cunoscute sub numele de PM2.5, un indicator principal al smogului, s-au situat la 205 micrograme pe metru cub la Beijing.

Anul trecut, concentraţiile medii de PM2.5 din Beijing au scăzut cu 13%, până la 33 de micrograme pe metru cub, îndeplinind pentru prima dată standardul Chinei de 35 de micrograme.

Procentul încă depăşeşte recomandarea oficială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de 5 micrograme, iar concentraţiile sunt semnificativ mai mari în timpul iernii.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri