Spania este ultima țară din UE care recunoaște pașaportul din Kosovo. Statul iberic, România și alte 3 țări nu-i recunosc independența

Data actualizării: Data publicării:
viza pasaport kosovo
Intrat în vigoare la 1 ianuarie, regimul de scutire de viză permite kosovarilor să călătorească în zona Schengen fără viză pe perioade de până la 90 de zile într-un interval de timp de 180 de zile. Foto: Profimedia Images

Autorităţile kosovare au afirmat sâmbătă că Spania, una dintre cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene (UE) care nu au recunoscut independenţa Kosovo, a recunoscut paşaportul acestei foste provincii sârbe, notează AFP, preluată de Agerpres. 

„Veştile bune continuă pentru cetăţenii şi pentru ţara noastră. DG HOME (Direcţia Generală pentru Migraţie şi Afaceri Interne a Uniunii Europene) ne-a informat că Spania recunoaşte paşapoartele Republicii Kosovo”, şi-a exprimat satisfacţia vicepremierul kosovar Besnik Bislimi. 

„Putem, aşadar, merge în această ţară fără viză”, a afirmat pe Facebook liderul kosovar, precizând că „Spania s-a adăugat acum ţărilor din zona Schengen” în care cetăţenii kosovari pot merge fără viză de la 1 ianuarie. 

Vestea a fost transmisă şi pe reţeaua socială X de ministrul de externe kosovar, Donika Gërvalla-Schwarz, care s-a referit la un document oficial al Direcţiei Generale pentru Migraţie care a prezentat evoluţia poziţiei Madridului. 

„Spania recunoaşte de la 1 ianuarie 2024 paşapoartele obişnuite eliberate de Kosovo. Această schimbare nu constituie în niciun fel recunoaşterea oficială a Kosovo ca stat independent”, se precizează în acest document. 

Spania, ale cărei autorităţi nu au făcut comentarii deocamdată, este una dintre cele cinci ţări ale UE - alături de Cipru, Grecia, România şi Slovacia - care nu au recunoscut independenţa proclamată în 2008 de Kosovo şi care nu a fost niciodată acceptată de Serbia. 

Însă, spre deosebire de celelalte patru ţări, Spania nu recunoştea paşaportul eliberat de Kosovo, ai cărui cetăţeni nu puteau călători în ţara iberică nici măcar cu viză pentru zona Schengen.  

Intrat în vigoare la 1 ianuarie, regimul de scutire de viză permite kosovarilor să călătorească în zona Schengen fără viză pe perioade de până la 90 de zile într-un interval de timp de 180 de zile. 

Kosovo, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, este ultima dintre cele şase ţări din Balcanii de Vest care beneficiază de un astfel de regim. 

Înainte ca UE să elimine regimul de vize pentru Kosovo, deţinătorii de paşapoarte kosovare puteau călători fără viză în doar 14 ţări din întreaga lume. 

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste 100 de ţări, printre care Statele Unite, şi de 22 din cele 27 de ţări membre ale UE, dar nu de Rusia şi China, aliaţi ai Belgradului. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri