Spania se confruntă cu un val neobişnuit de căldură pentru luna mai, cu temperaturi de peste 40 de grade în unele zone

Data actualizării: Data publicării:
termometru care indica 40 de grade celsius
Val de căldură în Spania neobișnuit pentru luna mai. Foto: Profimedia Images

Spania se confruntă cu un val neobişnuit de căldură pentru luna mai, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Schimbările climatice sunt cele care determină ca valurile de caniculă să fie tot mai dese și mai intense, spun oamenii de știință, citați de BBC.

Potrivit Agenţiei spaniole de Meteorologie (AEMET), ar putea fi "unul dintre cele mai intense valuri de căldură din ultimii ani". 

Orașul Jaén, din sudul Spaniei, a înregistrat vineri cea mai ridicată temperatură de până acum, de 40 de grade Celsius. De asemenea, sâmbătă, au fost 34 de grade în capitala Madrid. Duminică se vor înregistrat 39 de grade la Zaragoza (nord-est), potrivit AEMET.

Guvernul spaniol a recomandat populaţiei "să se hidrateze şi să stea cât mai mult la umbră".

"Dacă situaţia se agravează, nu vom mai putea sta pe stradă", a declarat Marta Vicente, 33 de ani, din Madrid, în timp ce Eric Solis, un turist de 32 de ani din Statele Unite, a estimat că situaţia este "puţin îngrijorătoare".

Se prognozează că temperatura nu va scădea sub 20 de grade noaptea în multe regiuni ale ţării.

Este o "lună mai foarte caldă, mult mai caldă decât de obicei", a declarat Rubén del Campo pentru AFP, scrie Agerpres.

"În 2015, am avut o lună mai excepţional de caldă, care a doborât recorduri şi ni s-a părut atunci că o astfel de situaţie nu se va mai repeta. Şi asta a fost acum şapte ani...", a adăugat el, precizând că abia la sfârşitul lunii se va putea stabili dacă mai 2022 va deveni cea mai călduroasă lună mai din acest secol înregistrată în Spania.

Valurile de căldură tot mai numeroase, în special în Europa, sunt o consecinţă a încălzirii globale, potrivit oamenilor de ştiinţă, care consideră că emisiile de gaze cu efect de seră măresc puterea, durata şi ritmul de repetare a valurilor de căldură.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri