Stefan Ianev va conduce și al treilea guvern interimar al Bulgariei din acest an până la alegerile anticipate din 14 noiembrie

Data publicării:
Prim-ministrul interimar Stefan Yanev vorbește în timpul unei ceremonii oficiale la Sofia.
Prim-ministrul interimar Stefan Yanev vorbește în timpul unei ceremonii oficiale la Sofia. Sursă foto: Profimedia Images

Preşedintele bulgar Rumen Radev l-a numit din nou, joi, pe Stefan Ianev în fruntea unui guvern interimar care să conducă Bulgaria până la alegerile legislative anticipate prevăzute pentru data de 14 noiembrie, a treia rundă de alegeri legislative organizate în acest an după cele din aprilie şi iulie, care nu au dus la un rezultat concludent, transmite Reuters.

Noul guvern interimar este chemat să prezinte Bruxelles-ului planul național de redresare în baza căruia urmează să primească de la Uniunea Europeană fonduri pentru revenirea economică după pandemia de COVID-19, dar şi pentru combaterea noului val de infecţii şi a unui posibil val de migranţi din Afganistan.

Din noul guvern interimar vor lipsi doar trei miniştri din cabinetele interimare precedente. Dintre aceştia, ministrul Economiei, Kiril Petkov, şi ministrul de Finanţe, Asen Vasilev, două dintre cei mai populare nume ale cabinetului anterior, îşi lansează propria formațiune politică cu care vor participa la alegerile din noiembrie. Noul ministru interimar de Finanţe va fi Valeri Belcev, absolvent al Universității Harvard, care are o vastă experienţă în sistemul bancar şi finanţe publice.

Aţi demonstrat că aveţi tăria de a înfrunta o moştenire dificilă şi de a munci pentru viitorul Bulgariei", a declarat Radev la ceremonia de învestire a cabinetului interimar condus de Ianev.

Guvernul anterior al lui Ianev şi-a atras simpatia unei părţi din electorat după ce a dezvăluit, între altele, că fostul guvern al lui Boiko Borisov, aflat la cârma ţării timp de aproape un deceniu, a cheltuit miliarde de euro din banii contribuabililor pe proiecte de infrastructură fără a organiza licitaţii în condiţii adecvate. Guvernul Ianev a susţinut de asemenea rectificarea bugetului pentru a oferi sprijin afacerilor şi pensionarilor în faţa valului patru" al pandemiei.

Citește și: Bulgaria este din nou în pragul alegerilor anticipate. Partidul anti-sistem care a câștigat alegerile e eșuat în a forma un guvern

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri