SUA exclud orice implicare a Ucrainei în atacul de la Moscova: „Statul islamic este responsabil”

Data actualizării: Data publicării:
Kamala Harris
Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Guvernul american a respins, duminică, existenţa unei „implicări ucrainene” în atacul terorist de la Moscova, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a evocat o legătură cu Ucraina. „Statul islamic este responsabil” pentru masacrul de vineri seară, a spus vicepreşedinta americană Kamala Harris, într-un interviu televizat, citat de AFP.

Nu există „nicio dovadă” că Ucraina este implicată în masacrul soldat cu cel puţin 143 de morţi şi „Statul islamic este responsabil”, a subliniat Kamala Harris, potrivit Agerpres

Gruparea jihadistă „Stat Islamic poartă întreaga responsabilitate a acestui atentat. Nu a fost nicio implicare ucraineană”, a insistat într-un comunicat şi Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului naţional al securităţii SUA.

Statul Islamic, împotriva căruia Rusia luptă în Siria şi care este activ şi în Caucazul rus, a mai comis o serie de atentate pe teritoriul rus de la finele anilor 2010, dar nu a mai revendicat o acţiune de asemenea amploare, notează AFP.

Gruparea jihadistă a afirmat vineri seara, după atentat, pe unul din conturile sale de Telegram că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi că acesta s-a înscris „în contextul (...) războiului” care are loc între organizaţie şi „ţările care luptă împotriva islamului”.

Putin acuză Ucraina

Vladimir Putin a promis sâmbătă că îi va „pedepsi” pe toţi cei responsabili pentru atentat, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în timp ce se îndreptau către Ucraina, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste.

„Se îndreptau spre Ucraina unde, conform datelor preliminare (ale anchetatorilor), le fusese pregătită o 'fereastră' pentru a trece graniţa”, a afirmat Putin. 

Kievul a negat orice legătură cu atacul mortal de vineri din apropiere de Moscova. „Ne-am aşteptat ca versiunea oficialilor ruşi să fie pista ucraineană”, a transmis consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Și Volodimir Zelenski susține că Rusia încearcă să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala Crocus City Hall. „Ceea ce s-a întâmplat la Moscova este evident: Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă doar să dea vina pe altcineva”, a spus Zelenski.

„Ei recurg întotdeauna la aceleași metode. Au mai făcut asta înainte. Au fost case aruncate în aer, împușcături și explozii. Și întotdeauna dau vina pe alții”, adaugă el.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri