De ce se poartă Trump atât de frumos cu rușii? Răspunsul lui Fareed Zakaria

Data publicării:
trump lavrov kisliak biroul oval
Donald Trump discuță în Biroul Oval cu Serghei Lavrov și ambasadorul Kiskiak (2017) Foto;: Ministerul de Externe al Rusiei

Incompetenţă sau complot la nivel foarte înalt? E întrebarea care-i macină acum pe jurnaliştii americani, pe analişti şi pe politicienii care se uită cu mare îngrijorare la omul din fruntea Statelor Unite. Realizatorul CNN Fareed Zakaria crede că, în cazul lui Donald Trump, e vorba de incompetenţă. O incompetenţă prezidenţială care poate fi la fel de periculoasă ca un complot.

Fareed Zakaria, realizator CNN: În acest caz, mi se pare că ar fi mai bine să sperăm că e vorba de incompetenţă, pentru că alternativa e atât de întunecată. Deci, să mergem pe teoria incompetenţei.

Moderator: Crezi că e incompetent?

Fareed Zakaria, realizator CNN: Cu siguranţă cred că el nu pare fie să înţeleagă, fie să-i pese de structuri, proceduri specifice unei înalte funcţii guvernamentale. Este unul dintre acele cazuri în care faptul că ai fost la conducerea unei companii imobiliare de succes în New York nu este același lucru cu a conduce Statele Unite. Pentru că este o problemă de informații foarte, foarte sensibile, cum le împărtășești, cui le împărtășești. Trebuie să înțelegi aceste lucruri. Guvernul cheltuieşte 70 de miliarde de dolari cu serviciile secrete, alte țări cheltuiesc şi ele miliarde și miliarde de dolari. Sunt un fel de "bijuteriile coroanei". Ca să expui toate acestea, fără să te gândești până la capăt, pare incredibil de neglijent. Sugerează un fel de lipsă de respect față de aliații tăi. Așadar, aceasta este interpretarea benignă. Interpretarea mai puțin benignă este că informația a fost dată rușilor, astfel încât să-i ajute. Dar mă îndoiesc că ar fi vorba despre aşa ceva, așa că rămân la teoria incompetenței, mai degrabă decât cea a complotului. Întrebarea cheie a viziunii globale și a politicii externe a lui Trump, de la începutul campaniei şi până acum, e simplă: de ce se poartă atât de frumos cu rușii? E un tip care, aşa cum v-am spus, și-a început politica externă cu premisa că toată lumea îi prosteşte pe americani. „Noi pierdem întotdeauna, ei câștigă întotdeauna. Mă voi purta dur cu restul lumii”. Așa s-a raportat la japonezi, încă din anii '80, așa s-a raportat la aliații NATO, din anii '80. A avut aceeaşi atitudine față de Marea Britanie, Franța, Germania, mai puțin față de ruși. Aceasta a fost abordarea în campanie și chiar și astăzi face dezvăluiri, nu britanicilor, nici germanilor, nici francezilor, ci rușilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri