„Nimeni nu mai numără morții”. Mărturia unui soldat ucrainean din Soledar despre bilanțul înfricoșător al luptelor din oraș

Data actualizării: Data publicării:
A Ukrainian Soldier from the 93rd Battalion poses for a picture in Soledar
Bilanțul victimelor de la Soledar este imposibil de ținut, din cauza luptelor violente. Foto: Profimedia

Un soldat ucrainean care luptă în Soledar, oraș în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, a declarat pentru CNN că situația este „critică” și că numărul victimelor este atât de mare, încât „nimeni nu mai numără morții”. Grupul Wagner a reclamat miercuri cucerirea orașului Soledar, însă ucrainenii spun că încă se duc lupte.

Soldatul face parte din Brigada 46 Aeropurtată, care conduce lupta de apărare a Soledarului, însă CNN nu i-a făcut publică identitatea, din motive de securitate.

„Situația este critică. Dificilă. Rezistăm până la ultimul”, a spus soldatul pentru CNN.

El a descris un câmp de luptă în care clădirile din oraș trec zilnic de la o tabără la alta, iar numărul victimelor este atât de mare, încât nu mai pot fi ținute bilanțuri. 

„Nimeni n-o să vă spună câți  morți și răniți sunt aici. Pentru că nimeni nu știe cu precizie. Absolut nimeni. Nici la comandament, nici nicăieri. Pozițiile sunt câștigate și pierdute întruna. Unde a fost o clădire a noastră azi, mâine va fi a grupului Wagner”, a spus soldatul.

„În Soledar, nimeni nu mai numără morții”, a adăugat el.

Mai mult, potrivit acestuia, nu este clar nici cât de mult din oraș a fost cucerit de ruși.

„Nimeni nu poate spune exact cine ce controlează, pentru că nimeni nu știe sigur. Este o mare zonă gri în oraș, pe care toată lumea pretinde că o controlează, dar sunt doar vorbe goale.”

Ucrainenii au pierdut mulți soldați în Soledar, însă efectivele sunt completate mereu, a mai adăugat el: „Aproape jumătate din trupele unității noastre au fost reînnoite, mai mult sau mai puțin. Nici măcar nu avem timp să ne ținem minte numele unul altuia (când vine trupe noi)”.

„De ce să murim, dacă tot părăsim orașul azi sau mâine?”

El este de părere că, până la urmă, comandanții militari ai Ucrainei vor abandona lupta pentru Soledar și se întreabă de ce nu s-a întâmplat asta până acum. 

„Toată lumea înțelege că orașul va fi abandonat. Toată lumea înțelege. Eu vreau doar să înțelege care e rostul (să luptăm clădire cu clădire). De ce să murim, dacă tot părăsim orașul azi sau mâine?”, se întreabă soldatul.

Brigada 46 Aeropurtată a precizat marți pe canalul său de Telegram că situația în Soledar este „foarte dificilă, dar sub control”.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a anunțat marți noapte pe platforma VKontakte că „unitățile Wagner au luat sub control întregul teritoriu al Soledarului. În centru orașului s-a format o «căldare» în care au loc lupte. Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine”, se arată pe VKontakte, unde Progojin a pus și o poză în care apare alături de soldații săi în ceea ce pare a fi un tunel dintr-o mină de sare din Soledar. El a precizat încă o dată că „doar luptătorii grupului Wagner” au luat parte la cucerirea orașului.

Pe de altă parte însă, un reporter ucrainean care afirmă că relatează din Soledar, Yuri Butusov, spune că orașul nu a căzut complet și că încă se dau lupte grele. El susține că rușii dezinformează când spun că au cucerit orașul.

„Trupele noastre fac tot ce pot, iar în unele locuri fac imposibilul. Câțiva soldați din Brigada 46 Aeropurtată s-au ales cu degerături, unuia dintre ei îi vor fi amputate zece degete mâine, după multe zile de luptă în frig, și vor rămâne pe poziții până la sfârșit. (...) Comandanții noștri acordă o mare atenție acestei zone. (...) Nu toată lumea este bine, dar vom vorbi mai târziu despre asta. Acum e important că avem destulă putere de luptă și oportunități să acționăm în acord cu situația din teren”, a scris Yuri Butusov pe Facebook.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri