Democrații preiau controlul în Senatul american, unde Donald Trump ar urma să fie judecat pentru instigare la violență

Data actualizării: Data publicării:
Jon Ossoff senator democrat de sua
Jon Ossoff, senator democrat de Georgia, devine la 33 de ani, al doilea cel mai tânăr senator din istoria SUA. Recordul îi aparține lui Joe Biden, devenit senator la 31 de ani Foto: Profimedia

Doi noi senatori democraţi au depus jurământul miercuri, ceea ce face ca Partidul Democrat să preia controlul în camera superioară a Congresului în chiar ziua învestirii preşedintelui Joe Biden şi a vicepreşedintei Kamala Harris. Aceasta din urmă a prezidat şedinţa în noua sa calitate, vicepreședintele american fiind și președintele Senatului.

Prin victoria celor doi democrați, Géorgie Jon Ossoff şi Raphael Warnock, democraţii deţin acum în Senat 50 de mandate, la egalitate cu Partidul Republican. Constituţia îi conferă însă vicepreşedintelui puterea de a departaja, în cazului unui vot egal. Odată cu aceste trei voturi în Senat, democrații preiau controlul acestei camere a Congresului, pe care îl pierduseră din 2014.

Este pentru prima oară însă din 2009 când democrații dețin controlul asupra legislativului și executivului, așa-zisa „trifecta”. 

Kamala Harris a izbucnit în râs

Fostă senatoare de California, Kamala Harris a prezidat şedinţa în care cei doi senatori, precum şi cel desemnat să o înlocuiască, Alex Padilla, au depus jurământul.

Prima femeie vicepreşedinte al Statelor Unite a fost aplaudată la sosirea în hemiciclu. Ea s-a amuzat în timp ce, citind programul oficial al ședinței de lucru, a dat de următoarea formulare: „pentru a ocupa locul lăsat vacant prin demisia fostei senatoare Kamala D. Harris, din California”, relatează AFP, preluată de Agerpres.  „A sunat ciudat”, a mărturisit fosta procuroare în vârstă de 56 de ani, provocând râsete în audienţă.

Doi senatori care scriu istorie

Cei doi senatori din Georgia, primii democraţi care au câştigat în ultimii douăzeci de ani în acest stat conservator, fac istorie şi din alte puncte de vedere. Raphael Warnock, 51 de ani, pastor în fosta biserică a lui Martin Luther King din Atlanta, devine primul senator negru ales vreodată în statul Georgia.

Jon Ossoff este primul senator evreu al Georgiei, dar şi, la 33 de ani, cel mai tânăr senator democrat după Joe Biden, în 1973.

„Gândiţi-vă la drumul parcurs. La faptul că noi, candidaţii voştri în acest moment istoric, sunt tânărul fiu evreu al unui imigrant şi pastorul negru din amvonul bisericii lui Martin Luther King”, obişnuia să repete Jon Ossoff în timpul campaniei electorale pentru a sublinia evoluţiile înregistrate în acest stat american marcat de stigmatul segregării.

Care va fi soarta procesului lui Trump în Senat?

Noua majoritate care s-a format în Senat, deși la limită, va face ca senatorul democrat Chuck Schumer să devină lider și să-i ia locul influentului senator republican Mitch McConnell, care era până acum liderul majorității republicane din Senat.

Mitch McConnell a spus că, după părerea lui, mulțimea furioasă care a atacat clădirea Capitoliului în 6 ianuarie a fost „provocată și instigată” de președintele Donald Trump, însă a evitat să convoace o sesiune de urgență a Senatului pentru a se ocupa de judecarea lui Donald Trump.

Prin urmare, democratul Charles Schumer va trebui acum să se ocupe de actul de punere sub acuzare a lui Donald Trump, care a fost trimis Senatului de Camera Reprezentanților după cea de-a doua procedură de impeachment care l-a vizat, pentru prima dată, pe un același președinte american.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri