Documente desecretizate. Apelul primit de un jurnalist cu 25 de minute înainte de asasinarea lui Kennedy

Data actualizării: Data publicării:
john f kennedy

2.800 de documente în cazul asasinării președintelui Statelor Unite, John F. Kennedy, în urmă cu 54 de ani, au fost declasificate astăzi. În continuare, câteva sute de dosare rămân secrete.

Autoritățile americane au dat publicității noi documente clasificate despre asasinarea lui Kennedy. Un astfel de document, trimis de CIA către FBI, arată că unui jurnalist de la ziarul britanic Cambridge Evening News i s-a spus, cu 25 de minute înainte de asasinare, să sune la ambasada SUA pentru „niște știri importante”, relatează The Guardian.

Documentul a fost trimis directorului FBI de către un director adjunct al CIA și este datat 26 noiembrie, la patru zile după asasinarea președintelui american.

„Serviciul de securitate britanic (MI-5) a raportat că la 18:05 GMT, pe 22 noiembrie, un telefon anonim a fost dat din Cambridge, Anglia, către un jurnalist de la Cambridge News. Apelantul a spus doar că jurnalistul ar trebui să sune la ambasada americană din Londra pentru niște știri importante și apoi a închis. După vestea decesului președintelui, reporterul a informat poliția din Cambridge despre apelul anonim iar poliția a informat MI-5. Detaliul important este că apelul a fost făcut, potrivit calculelor MI-5, cu aproximativ 25 de minute înainte ca președintele să fie ucis. Reporterul nu a mai primit astfel de apeluri iar MI-5 arată că el este cunoscut lor ca fiind în toate mințile și ca un om loial, fără antecedente”, se arată în mesajul CIA.

Citiți și Documente desecretizate. Temerile URSS după asasinarea lui JFK

Asasinarea lui John F. Kennedy

Pe 22 noiembrie 1963, JF Kennedy și soția lui, Jacqueline, traversau cu limuzina centrul orașului Dallas împreună cu guvernatorul statului Texas și partenera acestuia. Pe marginea străzilor mulțimea îl aclama pe președinte.

La 12:30 s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta şi toată lumea a crezut că sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte în spate și a iesit prin gât, după care l-a lovit și pe guvernator. Următoarea lovitură a fost cea fatală, JF Kennedy a fost împușcat în cap.

Preşedintele JF Kennedy a fost transportat de urgență la spital, dar rănile au fost prea grave.

„Din Dallas, Texas, veştile oficiale sunt că preşedintele Kennedy a murit la ora 13.00, acum 38 de minute”, transmitea Walter Cronkite, prezentator CBS.

„Preşedintele Statelor Unite este mort. Preşedintele Kennedy a fost asasinat. Este oficial. Preşedintele este mort”, anunța și Bill Hampton, redactor-ştiri la Kbox Radio.

Lee Harvey Oswald, un simpatizant comunist, a fost arestat la scurt timp şi pus sub acuzare pentru asasinarea lui JF Kennedy. O puşcă cu lunetă, presupusa armă a crimei a fost găsită asupra sa. Oswald a negat că l-a ucis pe preşedintele Statelor Unite, dar nu a putut fi judecat, deoarece a fost asasinat înainte de începerea procesului.

Asasinarea lui John Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspirației decât oricare crimă din istorie.

Deşi comisia alcătuită în grabă de succesorul liderului asasinat, Lyndon Johnson, a ajuns la concluzia că Oswald a fost singurul trăgător, există voci care spun că el ar fi fost ajutat de un asasin plătit, de origine cubaneză. Acesta ar fi mărturisit pe patul de spital, unui prieten, că a fost implicat în asasinarea preşedintelui american.

Cei doi ani şi jumătate de mandat au fost extrem de tensionaţi pentru JF Kennedy. La mijlocul Războiului Rece, el a înfruntat măreţia Uniunii Sovietice, în timpul crizei rachetelor din Cuba cu faimosul discurs din Berlin.

Ca preşedinte, JFK a întregistrat mai multe premiere pentru acea vreme: primul preşedinte născut în secolul XX, singurul preşedinte catolic şi singurul laureat al unui premiu Pulitzer care a devenit preşedinte.

Unul dintre cei mai vizionari scriitori americani contemporani, Don DeLillo, a lucrat trei ani la romanul Libra, din 1988, ce are ca subiect asasinarea lui JFK, o cufundare ficțională în viața lui Lee Harvey Oswald. În 1991, BBC a relizat un documentar pornind de la romanul lui DeLillo și intitulat „Don DeLillo: Cuvântul, Imaginea și Arma”.

„Când Kennedy a fost împușcat, ceva s-a schimbat pentru totdeauna în America. Ceva a crăpat, s-a deschis, un sentiment întâmplător al experienței, o ambiguitate profundă. Am pierdut firul narativ”, spunea DeLillo în documentarul din 1991.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...