Donald Trump critică naţionala feminină a SUA, eliminată în optimi la CM de fotbal: Este eşecul mişcării woke

Data publicării:
donald trump cu fata suparata
Donald Trump critică naţionala feminină a SUA, eliminată în optimi la CM de fotbal. Foto: Profimedia

Fostul preşedinte american Donald Trump a atacat dur echipa feminină de fotbal a ţării sale, eliminată la penalty-uri de Suedia la Cupa Mondială, făcând referire la „eşecul mişcării woke”, relatează Politico.

Luptând pentru o revenire la Casa Albă în 2024, Donald Trump a declarat duminică seară, pe propriul său site TruthSocial, că înfrângerea a fost „absolut emblematică pentru ceea ce se întâmplă cu naţiunea noastră, cândva măreaţă, sub mandatul coruptului Joe Biden”.

„Multe dintre jucătoarele noastre erau în mod deschis ostile Statelor Unite. Nicio altă echipă nu s-a comportat aşa. Este eşecul gândirii woke”, a spus el, înainte de a ironiza pe fosta câştigătoare a Balonului de Aur, Megan Rapinoe.

Campioană mondială în 2015 şi 2019 cu Statele Unite, extrema în vârstă de 38 de ani a jucat un rol-cheie în lupta pentru egalitatea de salarizare între echipele naţionale feminină şi masculină ale SUA şi este o apărătoare ferventă a egalităţii rasiale, a drepturilor femeilor şi a comunităţii LGBT+.

Mult timp portdrapelul fotbalului feminin în ţara sa şi în străinătate, Megan Rapinoe a fost aproape de lacrimi în interviul de după meciul de duminică, după înfrângerea la penalty-uri cu 5-4 (0-0 a.p.) de la Melbourne. „Este ca o glumă proastă”, a spus ea. „Pentru mine este un coşmar, am ratat o lovitură de pedeapsă”. Soţia preşedintelui american,

Jill Biden, s-a grăbit să le felicite pe americance pentru parcursul lor.

„Astăzi ne-aţi inspirat cu curajul şi determinarea voastră. Suntem mândri de voi”, a scris ea pe Twitter, redenumit „X”.

În pofida a două victorii la ultimele două Cupe Mondiale, naţionala feminină este atacată în mod regulat de dreapta americană, în special pentru angajamentul său în favoarea justiţiei sociale, notează Politico, preluat de News.ro.

Numeroşi politicieni conservatori au fost şocaţi în special de faptul că mai multe jucătoare ale echipei au îngenuncheat în timpul imnului naţional în ultimii ani pentru a protesta la adresa inegalităţilor rasiale din ţară.

„Woke” este un jargon care a luat naştere într-un dialect afro-american, având ca rădăcini cuvântul „awake” care înseamnă ”treaz”. În comunitatea afro-americană, a fi ”woke” înseamnă a fi conştient şi vigilent cu privire la paradigmele dominante din societate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri