Donald Trump mărește taxele pentru mărfurile din China. Ce produse se vor scumpi în SUA de la 1 septembrie

Data actualizării: Data publicării:
razboi comercial sua china
Foto: Getty Images

Amenințările președintelui Donald Trump privind impunerea de tarife suplimentare pe importurile din China sunt la un pas de a deveni realitate. Reprezentantul comercial al Statelor Unite a confirmat că vor fi impuse taxe suplimentare pentru bunuri în valoare de 300 de miliarde de dolari provenind din China.

Astfel, începând cu data de 1 septembrie, Agenţia vamală va începe să colecteze tarife de 15 la sută pentru o serie de bunuri, în valoare de 125 de miliarde de dolari, între care smartwatch-uri, căşti Bluetooth, televizoare şi încălţăminte.

Apoi, începând din 15 decembrie, tarife similare de 15 la sută vor fi aplicate pentru restul de produse, adică telefoane mobile, laptop-uri, jucării şi îmbrăcăminte.

Inițial, tarifele pentru aceste bunuri erau de 10 la sută, dar Donald Trump a majorat taxele cu cinci procente după sancțiunile aplicate de China.

Cele mai afectate companii americane

Reprezentanții companiilor afectate de aceste măsuri îi solicită însă președintelui să se mai gândească. Peste 200 de producători de încălțăminte cer anularea tarifelor. Ei spun că acestea sunt taxe ascunse și vor duce la majorarea prețurilor la raft. Noua taxă de 15 la sută se va adăuga tarifelor actuale, care în medie sunt de 11 la sută, dar în unele cazuri ajung și la 67 la sută. Potrivit calculelor reprezentanților industriei, majorarea taxelor va costa în plus cumpărătorii americani de încălţăminte patru miliarde de dolari pe an.

Totodată, ei avertizează că noile tarife vor amplifica incertitudinile economice şi ar putea duce la creşterea preţurilor şi în alte ţări unde se fabrică încălţăminte, având în vedere capacităţile de producţie limitate.

În același timp, gigantul american Apple încă este dependent de piața chineză, chiar dacă a apelat în ultimii ani și la fabrici din Brazilia și India. Situația ar putea dezavantaja acum compania americană, în condițiile în care președintele american mărește miza în războiul comercial cu Beijingul. Așadar, și Apple va fi nevoit să suporte de la 1 septembrie tarifele de 15% anunțate de administrația Trump pentru produse majore fabricate în China, în timp ce de la 15 decembrie vor intra în vigoare tarifele pentru iPhone-uri. Pentru Apple este un dezavantaj enorm, puține companii fiind atât de dependente de piața chineză.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri