Guvernul american a depus plângere împotriva statului Texas pentru legea care interzice avortul

Data publicării:
Joe Biden, la pupitru, gesticulează cu mâna dreaptă
Președintele Statelor Unite, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Guvernul Statelor Unite a depus joi plângere împotriva statului Texas, cerând anularea legii care interzice aproape toate avorturile în acest stat conservator. Joe Biden a criticat legea adoptată de în Texas, spunând că va apăra dreptul femeilor de a face întrerupere de sarcină.

Legea, a cărei intrare în vigoare la 1 septembrie a fost puternic denunţată de preşedintele democrat, "este în mod clar neconstituţională din perspectiva jurisprudenţei Curţii Supreme", a declarat secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, într-o conferinţă de presă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

"Departamentul Justiţiei are responsabilitatea să apere Constituţia Statelor Unite şi statul de drept, astăzi îndeplinim această datorie depunând o plângere", a adăugat el, dând asigurări că a acţionat "după o examinare a legii şi a faptelor" şi nu sub "presiune" politică.

Legea din Texas interzice avortul după ce se detectează bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Legea nu prevede excepţie în caz de incest sau viol, ci doar în caz de urgenţă medicală.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a promis că va apăra dreptul femeilor de a avorta şi a criticat ferm legea.

Această lege radicală este o încălcare flagrantă a dreptului constituţional recunoscut în verdictul Roe v. Wade, a spus Biden într-un comunicat, cu referire la decizia din 1973 a Curţii Supreme ce a statuat dreptul la avort în toate statele americane.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri