Joe Biden: Știm că teroriștii ar putea exploata situația din Kabul. Am extins zona de securitate în jurul aeroportului

Data actualizării: Data publicării:
joe biden in conferinta de presa la casa alba
Joe Biden anunță că trupele SUA au extins zona de securitate în jurul aeroportului din Kabul Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden a anunțat, duminică seara, într-o nouă conferință de presă, că Statele Unite au fost nevoite să-și schimbe și să-și adapteze planurile inițiale de evacuare din Kabul, în condițiile în care situația de securitate din teren „se schimbă cu rapiditate”.

Astfel, el a spus că trupele americane „au extins” zona de securitate din jurul aeroportului, în special în fața intrărilor, unde mii de oameni se înghesuie cu disperare, dar a refuzat să dea detalii și a menționat că în toată această operațiune de evacuare sunt implicate și ambasadele aliaților. Biden a precizat că forțele americane nu au întâmpinat rezistență din partea talibanilor în momentul în care au extins perimetrul de securitate din jurul aeroportului. Accesul la aeroport devenise însă din ce în ce mai dificil.

„Știm că teroriștii vor căuta să exploateze această situație”, a menționat șeful Casei Albe. Tocmai de aceea, a explicat el, operațiunile de evacuare a celor care au colaborat cu trupele SUA se fac în trei etape, cu o etapă intermediară de aterizare în țări terțe, unde sunt făcute triaje și se verifică actele înainte de a fi aduși în Statele Unite.

El a admis că operațiunile de evacuare s-ar putea prelungi dincolo de termenul propus, de 31 august, dar a spus că „speră” să nu se întâmple asta.

„Mai avem încă o cale lungă de parcurs și lucrurile încă pot lua o întorsătură urâtă”, a recunoscut președintele.

„Vreau să fiu clar: evacuările din Afganistan ar fi fost dificile și dureroase, indiferent de ceea ce am fi făcut”, a punctat șeful Casei Albe, care și-a arătat din nou compasiunea pentru cei în suferință și a mulțumit organizațiilor umanitare care s-au implicat în operațiuni. Potrivit CNN, în jur de 20.000 de oameni încercau duminică să ajungă pe aeroportul din Kabul pentru a pleca din țară.

Biden a repetat că determinarea aliaților de a-i evacua pe colaboratorii afgani nu s-a clintit, iar în ceea ce-i privește pe americani, fiecare cetățean care va dori să vină acasă va fi adus acasă.

28.000 de oameni evacuați din Afganistan

Statele Unite și partenerii au evacuat aproape 28.000 de oameni din Afganistan începând din 14 august, 11.000 dintre aceștia fiind evacuați numai în acest weekend, a anunțat Biden. 

Întrebat dacă are încredere în talibani, în condițiile în care a spus că până acum s-au dovedit cooperanți, el a spus că nu are încredere în nimeni, dar aceștia au de luat „decizii fundamentale” și a sugerat că SUA iau în calcul eventuale sancțiuni.

„Talibanii nu au întreprins nicio acțiune împotriva forțelor americane” de când au cucerit capitala afgană, a declarat președintele, dar a adăugat că o celulă locală a grupării militante Stat Islamic ar putea „încerca să exploateze” haosul.

Noile declarații ale președintelui american pe tema situației din Afganistan - el a ieșit deja public de trei ori în ultima săptămână pentru a vorbi despre această criză aflată în centrul atenției internaționale - intervin în condițiile în care duminică, Pentagonul a anunțat că SUA au închiriat avioane de la mai multe companii aeriene private pentru a ajuta la evacuările din Kabul.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit duminică despre necesitatea de a controla și stăvili afluxul de refugiaţi din Afganistan, spunând că printre ei s-ar putea ascunde combatanţi deghizaţi”.

„Partenerii noştri occidentali cer cu insistenţă primirea de refugiaţi în ţările din Asia Centrală, până când aceştia vor obţine viza pentru SUA sau pentru alte ţări. Însă cine ar putea fi (ascuns) printre aceşti refugiaţi, cum se poate şti?”, a spus Vladimir Putin. Mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au o frontieră comună cu Afganistanul şi Rusia, iar „combatanţi deghizaţi în refugiaţi” ar putea ajunge pe teritoriul rus, a menționat Vladimir Putin.

Citiți și: „Luna de miere politică” a lui Joe Biden s-a încheiat. Președintele american scade în popularite

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri