Sari la conținut

Masacrul din Las Vegas reaprinde discuţiile despre dreptul de a purta armă

Discuţiile despre dreptul de a purta armă s-au reaprins în Statele Unite, după ce bilanţul masacrului de ieri din Las Vegas a atins 59 de morţi şi 527 de răniţi.

Potrivit unui ONG american, de la începutul anului şi până acum, 11.650 de americani au pierit împuşcaţi. Au avut loc nu mai puţin de 273 de crime în masă. Ancheta continuă în Las Vegas, în timp ce sute de oameni stau la cozi în faţa spitalelor, pentru a dona sânge pentru cei care au supraviţuit masacrului.

Vă avertizăm, urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

A fost înspăimântător în acel moment. Mi-am ridicat soţia. Şi, când am ridicat-o, au venit în fugă doi tipi care duceau o fată care era plină de sânge şi părea că au fost împuşcaţi. Oamenii alergau în toate direcţiile, era înfricoşător”, este una dintre mărturii.

„Nu se oprea. Se auzea bum-bum-bum. Eram întinse pe jos şi nu ştiam dacă să ne ridicăm, să alergăm, să stăm, să ne ferim. Nu ştiam dacă e sigur să ne mişcăm, din cauza a tot ceea ce se întâmpla”, povesteşte o altă persoană

Au fost clipe de groază, peste care nu vor trece nici cu ajutorul consilierii psihologice.

Un om şi-a dat seama că a fost împuşcat doar când un altul s-a oprit să facă un gest ce, probabil, i-a salvat viaţa: „M-a întrebat: Eşti împuşcat? "Trebuie să te ajut". Şi a lăsat platforma unui camion şi m-a pus acolo. Sângeram foarte tare. Mi-a luat cureaua şi mi-a legat piciorul, ca să nu mai sângerez. Aş fi murit. Trebuie să mă asigur că îi mulţumesc când îl văd. Tipul de lângă mine a murit. Am crezut că a adormit, dar l-au acoperit şi mi-am dat seama că a murit”.

Stephen Paddock e un nume ce a intrat, peste noapte, în cărţile de istorie. Pentru cel mai cumplit motiv cu putinţă: e autorul celui mai grav atac armat din istoria recentă a Statelor Unite. Milionarul de 64 de ani ia cu el în mormânt motivaţia gestului său cumplit. În camera din care a împrăştiat moarte oamenii legii au descoperit nu mai puţin de 23 de arme de foc. A spart geamul camerei cu un ciocan, şi a folosit două mitraliere în atacul ce şi astăzi pare incredibil.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Era un om bolnav, deranjat mintal, cred că avea multe probleme, îl vom analiza foarte-foarte serios, dar am avut de a face cu un om foarte, foarte, foarte bolnav.”

În casa de aproape jumătate de milion de dolari pe care Stephen Paddock o avea la nici 150 de kilometri nord est de Las Vegas oamenii legii au găsit alte 19 arme de foc. În ciuda reacţiilor virulente din presă, Casa Albă nu consideră că este momentul potrivit pentru a lua decizii în privinţa controlului armelor de foc. Oficialii de la Casa Albă spun că trebuie aflate întâi motivele atacatorului.

FOTO: Getty Images

Pe aceeași temă