Misterul geologic din California: Zeci de case sunt înghițite de pământ și „nimeni nu poate face nimic”

Data publicării:
Alunecare de teren în California
Aleile din fața caselor afectate sunt complet separate de asfaltul de care erau cândva conectate, iar acoperișurile și garajele locuințelor s-au prăbușit. Foto: Profimedia Images

La trei zile după ce o alunecare de teren a distrus zeci de case construite pe un deal din sudul Californiei, misterul acestui dezastru rămâne în continuare neclar, în timp ce locuințele își continuă prăbușirea lentă într-un canion, scrie The Guardian.

16 persoane au fost evacuate de când pământul dintre case a început să se miște și să alunece în timpul weekendului.

Un videoclip filmat de departamentul de pompieri din Los Angeles și postat pe Twitter arată gradul de devastare a caselor din Rolling Hills Estates, un orășel de 8.000 de locuitori aflat la 50 de kilometri în sudul Los Angelesului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aleile din fața caselor afectate sunt complet separate de asfaltul de care erau cândva conectate, iar acoperișurile și garajele locuințelor s-au prăbușit.

Un oficial din Los Angeles a descris pagubele înregistrate ca fiind „uimitoare”. „Nu putem face nimic, mi s-a spus, pentru a opri ceea ce se întâmplă”, a spus Janice Hahn pentru Los Angeles Times. „De aceea este 'așteaptă și vezi' din acel moment. Așteptăm ca locuințele să cadă.”

Consiliul orașului Rolling Hills Estates a declarat stare de urgență marți. Localitatea a fost fondată în 1957 cu scopul de a menține o „atmosferă rurală”, marcată de peisajul său deluros, potrivit site-ului de prezentare al orașului.

Consiliul orașului Rolling Hills Estates a declarat stare de urgență marți. Foto: Profimedia Images
Consiliul orașului Rolling Hills Estates a declarat stare de urgență marți. Foto: Profimedia Images

În prezent, acesta este un oraș dominat de o clasă de mijloc înstărită cu un venit mediu anual al familiei de 160.000 de dolari, potrivit ultimelor date.

Pământul pe care a fost construit orășelul a intrat în atenția geologilor încă de acum 50 de ani când sedimentele din jurul fundației caselor afectate au început să se deplaseze și să se prăbușească.

„Imaginați-vă că tăiați un șanț într-o plăcintă de cireșe: toată umplutura va cădea în gaură și asta se întâmplă aici”, a explicat Colin Robins, profesor asociat de științe ale mediului la Colegiul Claremont McKenna. „Fie că e din cauza ploilor sau că am trecut de un prag, din punct de vedere geologic era doar o chestiune de timp.”

Unii oficiali au sugerat că valul de ploi care a scuturat California la finalul anului trecut și la începutul lui 2023 ar putea fi de vină pentru alunecarea de teren. Nimeni nu va știi însă care este cauza exactă până când geologii vor putea examina pământul din Aleea Peartree care s-a prăbușit.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri