Prima prăbușire a unui avion F-35, cel mai scump din istorie

Data publicării:
avion F-35B
Foto: Guliver/Getty Images

Un avion „invizibil” (nedetectabil de radare) F-35 s-a prăbuşit vineri în cursul unui exerciţiu în statul Carolina de Sud, fără a face victime, în ceea ce pare a fi primul accident al noului avion al armatei americane, cel mai scump din istorie, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Essex 2018 Deployment
Foto: Guliver/Getty Images



Potrivit unui oficial militar american care a dorit să rămână anonim, aparatul F-35B s-a prăbuşit la prânz în apropiere de o bază a Corpului Puşcaşilor Marini din comitatul Beaufort, pe coasta Atlanticului.

Conform biroului şerifului din respectivul comitat, pilotul s-a catapultat şi a fost găsit în viaţă. Aparatul a fost "total distrus", a precizat responsabilul militar.

Incidentul survine la o zi de la prima misiune de luptă, în Afganistan, a acestui aparat ultramodern, ultratehnologizat, care reușește să evite radarele cele mai sensibile.

De același tip cu aeronavele utilizate joi în Afganistan, avionul distrus vineri era un F-35B, varianta lui F-35 cu decolare pe distanţă scurtă şi aterizare verticală, iar costul său este de circa 100 de milioane de dolari.

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost total pentru Pentagon estimat la aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate în deceniile următoare.

Incluzând mentenanţa, costul total al programului F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toată durata programului, până în 2070.

Dezvoltarea avionului a fost marcată de întârzieri faţă de calendar şi depăşiri de buget.

În iunie 2014, întreaga flotă de F-35 a SUA a fost consemnată la sol în urma unei decizii a autorităţilor americane, pentru a fi investigate cauzele unui incendiu misterios survenit la bordul unuia dintre aceste aparate.

Anul trecut, aproximativ 50 de avioane F-35A ale ale Forţelor Aeriene ale SUA au fost reţinute la sol la baza aeriană Luke (Arizona) din cauza unei probleme privind oxigenul piloţilor. Dar toate acele incidente s-au produs la sol, notează AFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri